Све, баш све
Све, баш све
издавач: Urban Reads, Београд, 2016.
број страна: 292
наслов оригинала:
Everything, Everything
преводилац: Јелена Катић Живановић

Никола Јун је одрасла на Јамајци и у Бруклину. Тренутно живи у Лос Анђелесу, у Калифорнији, са супругом и ћерком. Све, баш све је њен први роман. Њен супруг, Дејвид Јун, заслужан је за веома маштовите илустрације овог романа.

 

Главна јунакиња романа, Мадлин Витијер, има седамнаест година и болује од веома ретке болести. Алергична је на све што је у њеној близини. Било шта што дотакне може изазвати напад болести. Зато је приморана да се школује онлајн и нигде не излази из куће. Док је била сасвим мала, у саобраћајној несрећи су погинули њен старији брат и отац. Од тог тренутка се о њој брине мајка и медицинска сестра Карла. Њен живот се тотално мења када је се у суседну кућу са својом породицом доселио младић по имену Оли. Погледи им се сусрећу и Мадлин се заљубљује на први поглед. Убрзо почињу да се дописују у касним ноћним сатима. Мадлин пожели да изађе и лично упозна Олија. Клара допушта да је на кратко посети и тако чини највећу грешку, или ипак најбољу ствар у Медлином животу…

 

Љубав, као главни мотив овог романа, прожета је психологијом личности, прихватањем живота онаквим какав јесте, прихватањем болести, туге и губитка, родитељском посесивности, као и одрастањем и свим променама које оно носи.  

Одломак из дела

Прочитала сам много више књига него ви. Није битно колико сте их ви прочитали. Ја сам више. Верујте ми. Имала сам времена.

У мојој белој соби, дуж белих зидова, на блиставим белим полицама, једино су рикне књига у боји. Све су нова новцата тврдо коричена издања – код мене нема половних џепних издања пуних бацила. Стижу ми Споља, деконтаминиране и пластифициране. Волела бих да видим машину која то ради. Замишљам како свака књига белом покретном траком стиже до беле правоугаоне површине где је роботске руке бришу, стружу, прскају, и на све остале начине стерилишу док напокон не буде проглашена довољно чистом да дође мени у руке.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.