Риба на дрвету
Риба на дрвету
издавач: Лагуна, Београд, 2016.
број страна: 227
наслов оригинала:
Fish in a Tree
преводилац: Никола Пајванчић

Метафоричан наслов романа „Риба на дрвету“ америчке ауторке Линде Малали Хант говори о томе да је могуће и оствариво и оно што је наизглед немогуће. Ауторка роман уоквирује подстицајном посветом на почетку: „Учитељима… који виде дете пре ученика који нас подсећају да сви имамо посебне дарове које можемо понудити свету, који подстичу важност истицања, а не уклапања. И деци… која налазе снаге да савладају изазове… без обзира на то какви они били! Ви сте хероји. Ова књига је за вас“,  да би се на крају књиге опет директно обратила читаоцима износећи да јој је лично искуство било подстрек за писање романа. По томе на који начин се Линда Малали Хант обратила читаоцима, чини се да је ово дело писано с библиотерапеутском намером, што значи да младима читање о проблемима који су можда слични њиховим треба да пружа утеху и охрабрење поручујући им да нису сами.

 „Риба на дрвету“ је роман о одрастању обележеном дислексијом, која представља препреку коју Али, јунакиња романа, мора да савлада. По теми и начину на који јој се приступа, ово дело спада у тзв. „проблемске романе“. Његова структура одговара структури бајки у којима јунак да би сазрео мора да буде храбар, да савлада одређене препреке, а на свом путу има и непријатеље и помагаче. Али је због свог недостатка притиснута осећањима стида, усамљености и мање вредности и на мети је ругања вршњака. Уз помоћ новог наставника њен процес сазревања завршава се суочавањем са дислексијом, прихватањем себе и своје индивидуалности,  различитости, спознајом сопствених врлина (даровитост за цртање и математику) и недостатака. Они који су „непријатељи“ јунакиње остају сами, а тиме се успоставља „правда“ и, поред охрабрења, пружа и експлицитна поука читаоцима.

Одломак из дела

Увек је ту. Као земља под мојим ногама.

„Дакле, Али? Хоћеш ли да пишеш или нећеш?“, пита госпођа Хол.

Да ми је наставница зла, било би лакше.

„Хајде“, каже она. „Знам да ти то можеш.“

„Шта кад бих вам рекла да ћу се попети на дрво само помоћу зуба? Да ли бисте ми рекли да могу?“

Оливер се смеје и баца се на клупу као да покушава да дохвати лопту.

Шеј јечи: „Али, хајде бар једном за промену да се понашаш нормално!“

Близу је Алберт, крупан дечак који сваког дана облачи исто – тамну мајицу кратких рукава на којој пише Флинт – сав се укочио. Као да чека да пукне петарда.

Госпођа Хол уздише. „Ма хајде. Само те молим да опишеш себе на једној страници.“

Не могу да замислим ништа горе него да описујем себе. Радије бих писала о нечем лепшем. Као, на пример, како је исповраћати се на сопственом рођендану.

 

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.