Ноћу чујем звезде
Ноћу чујем звезде
издавач: Дерета, Београд, 2018.
број страна: 179
наслов оригинала:
La distanza tra me e il ciliegio
преводилац: Гордана Суботић

Прича о деветогодишњој девојчици која се суочава са губитком вида, једноставно и нежно исприповедана, оставља снажан утисак на читаоца. Одабир приповедања у првом лицу, и то гласом главне јунакиње која је прерано суочена са суровошћу живота, даје могућност да се свет сагледа из дечје тачке гледишта и да се укаже на то како ствари нису толико страшне колико се то одраслима чини и како се са мало љубави и маште може савладати свака препрека. Необична девојчица прави спискове ствари које више неће моћи да ради, што изазива саосећање и сажаљење, али и радост истовремено. Јер живот је чудо, сваки тренутак је драгоцен, а могућности су безбројне – па се тако комуникација може успоставити и са природом, и са књижевним јунацима, али и са умрлом баком која те разуме боље од маме и тате. Структура романа у којем су поглавља подељена и названа тако да указују на број метара одакле Мафалда може да види трешњу, односно да говоре о неминовности ослепљења, допирноси емотивном набоју приче. Паола Перети, међутим, успева да лиши своје приповедање патетике, иако се здравствени проблем не решава чудом и у том смислу нема срећног краја. Но ипак, и поред суза које роман мами, завршава се са осмехом јер нас враћа суштини и правим вредностима. Иако намењен деци и младима, овај роман могу читати и одрасли, учећи и подсећајући се да се страх и изазови на животном путу савлађују гледањем право у очи.

Аутор препоруке:
Одломак из дела

Али прво застанем да поздравим трешњу. Са улице којом свако јутро идем с татом, видим је издалека (не баш из велике даљине). У ствари, преда мном се појави један шарени облачић, али знам да је то дрво, то јест, то би била његова коса, да је то дрво неки добар див, као што га замишљам. Бака је говорила да у стаблу сваког дрвета живи један див, да је то дух дрвета, који се премешта у друго стабло кад његово посечеш. И у бакином дворишту је била једна трешња, на коју сам се као мала пентрала како бих помогла баки да убере зреле трешње. Тад ми нису требале наочаре.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.