Лето када сам научила да летим
Лето када сам научила да летим
издавач: Креативни центар, Београд, 2015.
број страна: 147

Лето када сам научила да летим је роман одрастања у форми дневника који пише тринаестогодишња Софија током летовања које са бабом проводи на Хвару, код бабине сестре нона Луце.

Потребе тинејџера (за вршњацима, припадношћу, забавом, љубављу) и њихови проблеми (несигурност, досађивање); однос старих и младих (контрастно постављени ликови бабе и ноне представљају два модела понашања одраслих према младима), али  и последице које је рат деведесетих година у бившој Југославији оставио на међуљудске односе и друштво у Србији и Хрватској ( „мешовити брак“, блиски рођаци на зараћеним странама, ратна погибија) преламају се кроз Софијину тачку гледишта. Лет је метафора Софијине жеље за слободом и налажењем сопственог идентитета, а сусрети и доживљаји током летовања носе за њено сазревање важне поруке  о  љубави, разумевању, опраштању и превазилажењу бола.

Хумор који произлази из тинејџерског самосажаљења и осећања јунакиње да се „смара“ са две бабе док се сви други боље забављају, преувеличавање и жалбе на неправедност живота, иронична, али и аутоиронична перспектива, блиски су младим читаоцима, а одлично познавање омладинског жаргона, као и вешто коришћење бодулског дијалекта и српског језика  као извор вербалне комике и комичних ситуација дају свежину делу и аутентичност јунакињи.

Јасминка Петровић  пише за децу и младе, а за овај роман добила је више награда, међу којима су  „Плави чуперак“,  „Доситејево перо“ и  „Мали Принц“.

 

Одломак из дела

„Баба хрче. Полудећу. А тек како ме излуђују ови комарци. Улазе ми у нос и очи. Ускоро ће да сване, а ја сам још будна. Плус сам и гладна. Вртим се по кревету. Спаваћица ми се уврнула као папир око бомбоне.

 Толико сам се радовала овом лету и овом распусту! Мислила сам да ће ме мама и тата пустити да кампујем с Луком и његовим друштвом. Друга варијанта ми је била да идем са Сашком у Краљево код њене сестре од тетке. Али ништа од свега тога! Једног поподнева мама ме је убацила у машину:

– Види како си бледа! По цео дан пиљиш у тај компјутер. Ај ти лепо кренеш ове године с бабом на Хвар. Има да ти буде супер: море, сунце, друштво, заљубљивање… Ја сам у Старом Граду провела најлепша лета у животу, само кад се сетим…

Бла-бла-бла…и ја се као сом упецам на удицу и пристанем.“

 

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.