Девојке на узди. Зовем се Мартина
Девојке на узди. Зовем се Мартина
издавач: Пчелица, Чачак, 2016.
број страна: 144
наслов оригинала:
Holky na vodítku. Jmenuji se Martina
преводилац: Зорица Томић Илић

Ивона Бжезинова је рођена Чешкој. Ту је завршила средњу школу и факултет, на коме је и докторирала чешки језик и књижевност. Још као дете је писала приче и сама их илустровала. Пише за децу и омладину, а посебну пажњу је посветила проблемима са којима се млади сусрећу.

 

Девојке на узди је трилогија, чији су делови међу најчитанијим књигама у библиотекама Чешке. Поред романа Зовем се Мартина, друге две књиге из исте едиције су Зовем се Алиса и Зовем се Естер. Сва три романа се баве проблемима са којима се срећу и млади – булимијом, наркоманијом и коцком.

 

Радња романа се дешава у лечилишту „Бездјеков”, где је стационирано тринаесторо дечака и девојчица од петнаест до осамнаест година. Мартина, главна јунакиња, живи само са мајком и баком. Отац их је напустио још када је била сасвим мала. Мајка је због тога стално у депресији, коју лечи преједањем. Стално размишља о храни. Оптерећена је жељом да има неког мушкарца поред себе, али сматра да не може да га има због своје тежине. Мартини је забрањивала слаткише и стално је упозоравала да ће бити као она, уколико не води рачуна о исхрани.

 

Мартина је решена да не буде као њена мајка – дебела, усамљена и депресивна. Покушавала је са разним дијетама, док није пронашла начин – да се преједе и затим све поврати. То је трајало све док због исцрпљености није завршила у болници, а затим и у санаторијуму.

 

Роман је писан у виду дневника, који је обавезан део психотерапије у установама за одвикавање од болести зависности. Указује на опасности које вребају сваког младог човека, али и на потенцијалне грешке које родитељи праве, ненамерно и несвесно.

 

Одломак из дела

Ходником лечилишта опет се зачула дрека. То је безобзирна Алиса јурила од тоалета и хистеричним крицима дозивала у помоћ све који су се одмарали после ручка…

– Шта је било? – сестра Аничка ју је стегла за раме.

– Она… она се гуши!

– Ко?

– Па, Мартина, она је опет била у тоалету, као – превише се најела за време ручка…

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.