Весна и ципела тесна
Весна и ципела тесна
издавач: Лагуна, Београд, 2017.
број страна: 72

Све већи број деце предшколског узраста има неки проблем или одступање у говорно-језичком развоју. Песмице су најбоље средство за боље памћење, језички развој и говорно осамостаљивање деце.

 

Весна и ципела тесна Наташе Лабовић је збирка песама погодних за развој говора и за правилан изговор гласова српског језика. Живописне илустрације Александра Стојшића, уз песме које носе много смеха, шала и досетљивости, веома су допадљиве деци. 

 

Песме су писане су тако да се увежбава изговор „проблематичних“ гласова на различитим позицијама у речи. Неки од гласова су: ш, с, л, р, ц, њ, х, з. Понављањем стихова дете учи да правилно изговара одређени глас и развија вербално памћење.

 

Песмице прати објашњење о начину позиционирања језика у односу на усне и зубиће, што је додатно илустровано девојчицом која показује начин постављања говорног апарата за увежбавање и правилно изговарање одређеног гласа. Ова књига је одличан приручник за родитеље, васпитаче, наставнике и логопеде.

 

Наташа Лабовић рођена је 1972. године у Београду. Дипломирала је логопедију на Дефектолошком факултету, а специјализирала на Факултету политичких наука у Београду. Весна и ципела тесна је њено прво ауторско дело.

Одломак из дела

Пажња, пажња!

Вежба за глас „њ“ у средини речи

 

Пажња, пажња!

Побегло је прасе

са оближњег ражња –

за њим је потражња!

 

Препознаћете прасе –

обавештавамо мњење –

личи на печење,

укусно створење.

 

Пронашли смо гуду

у општинском суду.

Логика је здрава –

тражи свињска права!

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.