Само за твоје уши
Само за твоје уши
издавач: Креативни центар, Београд, 2014.
број страна: 40

Полазећи од метафоре да је плашљив човек зец (или још чешћег поређења „плашљив као зец“), Јасминка Петровић пише књигу чији је сиже заснован на реализацији ове метафоре, односно на томе да један дечак заиста почиње да личи на зеца јер му због његове плашљивости порасту дугачке уши попут зечјих.

Као и у другим књигама Јасминке Петровић, и у овој је уношење хумора начин да се о озбиљној теми пише тако да деца могу да је разумеју, а начин на који се о плашљивости пише у књизи  „Само за твоје уши“ изазива децу  да се насмеју туђим (и сопственим) страховима.  Књига је композиционо саткана из два дела. У првом је комично преувеличан страх од мрака који мучи Луку, али и други типично дечји страхови, а у другом, када страх достигне кулминацију, а уши толико порасту, долази до преокрета и Лукиног одустајања од плашљивости. Фантастични елементи буде дечју машту, а хумор их разгаљује и ослобађа сопствених страхова.

Посебну вредност књизи дају духовите илустрације којима ју је  на свој начин интерпретирао и обогатио Добросав Боб Живковић. Прича о Луки који од плашљивог дечака одлучује да постане храбар дечак, засмејавајући децу и речима и илустрацијама, делује библиотерапеутски и пружа увод за отворен разговор са децом о страховима који их муче. Штампана крупним словима, узрасно највише одговара деци који почињу самостално да читају, предшколцима и ученицима првог и другог разреда, и добар је подстицај за развијање читалачких навика и љубави према читању.

 

 

Одломак из дела

Лука је спавао мало, а понекад нимало. По целу ноћ ћуљио је уши  и ослушкивао – те да неко није у орману, те да није нешто на прозору, те да се неко није завукао под кревет, те да му се нешто није уплело у косу, те да није оно, те да није ово… Ако би којим случајем и заспао пред зору, сањао би тако грозне снове да би му све пресело. Страшно! Стварно страшно!

Лука није ишао ноћу у тоалет, за сваки случај.

-Шта ако у ходнику налетим на бабарогу, крокодила или, још горе, на наставницу француског? Ухватиће ме да нисам урадио домаћи, а шта ћу онда? – мумлао је Лука испод јоргана.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.