Приче за лаку ноћ мале бунтовнице
Приче за лаку ноћ мале бунтовнице
издавач: Вулкан, Београд, 2017.
број страна: 212
наслов оригинала:
Good Night Stories for Rebel Girls
преводилац: Александра Голубовић

Приче за лаку ноћ мале бунтовнице је књига намењена девојчицама (али и дечацима) којима су досадиле типичне бајке о принцезама. Ова књига намењена је и родитељима који желе својој деци да прикажу свет онаквим какав јесте, препун позитивних примера жена које су имале интересантне животе и које су успеле у остварењу својих снова.

 

У књизи се налази 60 бајки за лаку ноћ, свака о по једној таквој „анти-принцези“. Међу њима су Астрид Линдгрен, Клеопатра, Коко Шанел, Елизабета I, Џоан Џет, Марија Кири, Фрида Кало, Јоко Оно, Заха Хадид… Све приче прати по једна прелепа и специфична илустрација 60 различитих илустраторки.

 

Елена Фавили и Франческа Кавало су почеле рад на овој књизи као пројекат на Кикстартеру, чија је суштина била одговор на родне стереотипе присутне у дечјој књижевности. Жене о којима су испричале приче су из свих крајева света. Неке од њих су живеле давно, а неке су хероји данашњице. Међу њима су краљице, научнице, активисткиње, правнице, новинарке, спортисткиње и рок звезде. Овако разноврсне биографије нуде деци мноштво различитих могућих узора и широко поље за маштање о томе шта би све могли да постану кад порасту.

 

На крају књиге, управо као позив на маштање о сопственој будућности, остављен је простор за исписивање приче о свом животу и простор за цртање аутопортрета. Ова књига нуди потпуно нови и модеран приступ причању прича за лаку ноћ за генерације које ће обликовати нашу будућност.

 

Одломак из дела

Била једном једна девојчица по имену Јоко, која је живела у прелепој кући у Токију. Када је избио рат, њена кућа је бомбардована. Јоко и њена породица побегли су да сачувају живот. Изненада, она и њен брат нису имали играчке, кревете, ужину нити одећу. Морали су да просе за храну. Друга деца су их задиркивала јер су једном били богати, а сада су били најсиромашнији међу сиромашнима.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.