Пет пријатеља: На мору
Пет пријатеља: На мору
издавач: Вулкан издаваштво, Београд, 2019.
број страна: 174
наслов оригинала:
The Famous Five. Five Go Down To The Sea
преводилац: Звездана Шелмић

Пет пријатеља је серијал романа за децу британске књижевнице Енид Блајтон. Први роман под називом Пет пријатеља на острву с благом објављен је 1942. До краја 1953. одштампано је и продато више од 6 милиона примерака књига. Укупна продаја премашује 100 милиона примерака. Скоро сви наставци су доживели своју телевизијску екранизацију.

 

Серијал се састоји из 21 књиге које прате авантуре четворо деце Џулијана, Дика, Ен и Џорџ, као и њиховог пса Тимија. Радња романа се одвија током летњег распуста, када ова петорка стиже у Kорнвол, где ће провести распуст на мору. Сваки пут када се сретну, бивају увучени у неку авантуру. Смештени на фарми Треманон, чуће приче о разбијачима, људима који су ноћу мамили бродове да се насуку на стење и онда их пљачкали. Одједном виде светлост из светионика, која је некада наводила бродове у пропаст да поново сија у кули. Ко то у ноћи шаље светлосне сигнале и зашто, ова чувена петорка је решила да сазна.

 

Овај серијал романа је предвиђен за читаоце од 8 до 12 година, међутим, веома су занимљиви свим генерацијама читалаца. 

Одломак из дела

Вожња до фарме Треманон била је заиста дивна. Крај пута су цветале стотине булки, а из жбуња се ширио мирис орлових ноктију. Кукуруз је на њивама био висок, већ помало жутео и дивно се слагао са црвеним булкама.

Најзад су стигли до села Треманон. Заправо, село се састојало од једне једине кривудаве улице, дуж које се налазило неколико радњи и кућа, а иза ње су остале куће деловале некако разбацано. Нешто даље, већ у брдима, видело се неколико фарми, са сивим каменим кућама чији су зидови блистали на сунцу.

Деца су нашла бакалницу и ушла. „Имате ли сладолед?“, упитао је Џулијан, пун наде. Нису имали! Какво разочарање! Додуше, имали су оранжаду и лимунаду, пријатно расхлађење јер су их држали у подруму.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.