Нове приче малог Николе
Нове приче малог Николе
издавач: Paideia, Београд, 2007.
број страна: 545
наслов оригинала:
Histories inédites du Petit Nicolas
преводилац: Љубица Бојић

Збирку прича о догодовштинама малог Николе чини 80 прича, груписаних у десет поглавља. Написао их је чувени француски хумориста Рене Гошини (1932-1977), који је, удружујући се са познатим илустраторима, између осталих, створио и јунаке популарних стрипова „Астерикс“ и „Талични Том“. Приче о малом Николи илустровао је стрип-цртач Жан-Жак Сампе (1932) са преко 200 цртежа. Форму књиге добиле су тек после Гошинијеве смрти и данас се сматрају хумористичким ремек-делом.

 Несташни Никола је приповедач догађаја из свог свакодневног живота, а актери су његови мама и тата, другари и њихови родитељи, наставници, рођаци, комшије, пријатељи, познаници и колеге Николиног тате. Наивна дечја перспектива из које су виђена деца, а посебно одрасли, открива смешне особине и разне контрадикторности у њиховом понашању, које су извор комичних обрта,  карактеристичних за завршетак сваке од ових прича. Са Николине тачке гледишта истиче се увек једна типична  особина његових другара, која их у разним ситуацијама чини смешним: Алсесет је Николин најбољи друг, који непрестано једе, Бен воли да се обрачунава песницама, Ањан је најбољи ђак у разреду и учитељичин миљеник,  Жофроа има оца који много зарађује, Котлер је најгори у учењу, итд. Несташлуци,  као и сукоби и препирке, чести међу одраслима и децом, представљени су тако да се у њима види њихово смешно наличје, које показује и да се одрасли не разликују много од деце.

 За све они који су уживали и слатко се насмејали читајући о Николиној свакодневици, објављен је и други том књиге који садржи 45 нових прича.

Књига је намењена  деци узраста од седам до девет година.

Одломак из дела

           Данас је било забавано у школи. Пошто смо били врло послушни скоро целе недеље, учитељица нам је дала пластелин да моделирамо, сваком помало, и рекла да направимо малог зеца са великим ушима.

        Мој зец је био најбољи у разреду, тако је рекла учитељица. Ањану се то није допало и рекао је да то није тачно, да је његов зец леп исто колико и мој, да сам га ја копирао. Али, наравно, то није било тако. Што се тиче Ањана, зато што је најбољи ђак у разреду и учитељичин миљеник, он не воли када се некоме другоме диве уместо њему; и док је он плакао, учитељица је казнила оне који су се гађали пластелином уместо да праве зечеве.

       Алсест се није гађао, али није хтео да прави зеца; он је загризао поластелин и није му се баш свидео, а учитељица је рекла да је ово последњи пут да је покушала да нам учини задовољство. Било је стварно врло забавно у разреду.

 

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.