Кућица на дрвету
Кућица на дрвету
издавач: Одисеја, Београд, 2018.
број страна: 131
наслов оригинала:
La casa sull'albero
преводилац: Ана Србиновић

Изгледало је као било које дрво. Наравно, само на први поглед. Високо у крошњама на њему расте разно воће, међу густим гранама скривена од свачијег погледа налази се необична кућица, а у њој живе још необичнији јунаци.

 

Читајући роман „Кућица на дрвету“ италијанске списатељице Бјанке Пицорно, мали читаоци упознаће (и заволети) блескасту, неспутану девојчицу Абигејл, шашаву Бјанку (која је одрасла особа, барем на први поглед), намћорастог старца Бекариса Брула, пса Амадеуса који свира флауту, још једног пса који зна да лети, мачку Прунилду, наравно паметницу… И засигурно ће се радо придружити њиховом хаотичном животу и пустоловинама, јер ко још није маштао да има скривену кућицу на дрвету! И при том ће се добро провести, слатко насмејати, решавати проблеме, надмудривати са намћорастим суседом, изводити не баш успешне мађионичарске трикове и видети да је у тој кућици, на том дрвету, све могуће. Па чак и да се сама списатељица утка у причу! А успут ће и спознати да пријатељство не зна за разлику у годинама и да је јаче од свега, па чак и од десетак брадатих, тестерама наоружаних дрвосеча!  

 

Ауторка овог невеликог, маштовитог, динамичног романа је Бјанка Пицорно (рођена на Сардинији 1942. године). Њене књиге уврштене су у лектиру и освојиле су све најважније италијанске награде за књижевност за децу, а сама ауторка кандидована је за Медаљу Ханса Кристијана Андерсена, најпрестижнију међународну награду за животно дело у области стваралаштва за младе. Радила је у редакцији за културу и дечји програм италијанске државне телевизије, као писац сценарија, драмских комада и текстова за сонгове.

 

Књига је намењена деци узраста од 8 до 11 година.

 

 

Одломак из дела

На први поглед је изгледало као било које дрво. Стајало је усред ливаде, на благој косини. Имало је прилично дебело стабло и густу, раскошну крошњу.

 

Стабло је било прекривено избразданом смеђом кором, а његово чворновато корење је вирило из земље. Лишће му је било зелено и густо, али је било тако високо да се није могло разазнати ког је облика. У подножју дрвета налазило се бусење траве, беле раде, каменчићи и, после кише, понека печурка са црвеним шеширићем, баш као на илустрацијама у књигама. На његовим гранама било је цветова и плодова, лептира, пчела, птичица…Укратко, било је то једно сасвим обично дрво!

 

Међутим, ако пажљивије погледате, видећете вратанца сакривена у дну, међу чворноватим корењем.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.