Џукац Куцов
Џукац Куцов
издавач: Одисеја, Београд, 2014.
број страна: 187
наслов оригинала:
Cabot-Caboche
преводилац: Ана А. Јовановић

Брилијантни француски писац Данијел Пенак, познат пре свега по својим необичним, бритким, црнохуморним романима за одрасле, књижевну каријеру отпочео је најпре књигама за децу, подаривши им дирљиви роман „Џукац Куцов“. Како назив романа сугерише, главни јунак ове приповести је пас луталица Куцов. Млади читаоци засигурно ће се сродити са овим неодољивим крзненим јунаком и кроз причу о њему, на деци прихватљив и близак начин, спознати многе важне животне лекције и мудрости.

 

Пенак живот проматра очима пса који проживљава прави „пасји живот“ искусивши  живот на депонији, сусрете са шинтерима, смрт драгог пријатеља, живот на улици, живот у породици, одбацивање и људску суровост, али уједно спознавши и истинско пријатељство, љубав и прихватање. Сва та искуства, (пре)често болна и непријатна, учинила су га јаким, мудрим, истрајним, пожртвованим и племенитим псом за којег навијамо од прве стране романа и доживљавамо праву катарзу у последњем поглављу оптимистичног назива Живела будућност! у којем нас писац оспокојава скицирајући нам лепу и ведру будућност која очекује Куцова.

 

Роман је намењен деци од осам до дванаест година.

 

Данијел Пенак (1944) прави успех доживео је серијалом књига Сага о Малосеновима. Године 2007. освојио је једну од најугледнијих француских књижевних награда – награду „Ренодо“.

 

Одломак из дела

Као сви псећи снови, тако и они које снева Куцов, оживљавају најлепше тренутке његовог живота. Најлепше тренутке, али и оне друге. Читав његов живот, заправо. Али без реда. Рецимо, у њима поново види себе како трчи за галебовима на обали мора, у Ници.

… Куцов, и те како добро, зна да никада неће уловити галеба. И галебови су знали да им од њега не прети никаква опасност. А ипак Куцов је и даље јурио за њима, по таласићима који су запљускивали обалу; а галебови су и даље узлетали, тик пред његовом њушком, уз оштар писак. Капљице пене би тада заискриле на сунцу, а бела крила запарала небеско плаветнило. Била је то чиста лепота. Била је то игра. Куцов се тој игри препуштао сваки пут кад би му сеуказала прилика јер му живот, пре тога, није био баш весео и безбрижан.

 

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.