Доживљаји риђег гусара Туфа
кључне речи:
, ,
Доживљаји риђег гусара Туфа
издавач: Одисеја, Београд, 2018.
број страна: 305
преводилац: Елизабета Георгиев

      Туфо никада није пловио океаном. Никада није нападао трговачке бродове да би им отео драгоцени терет. Није пио рум, није био једноок и није имао дрвену ногу. Оваквим „негирајућим“ почетком, бугарски писац Георги Константинов (1943), аутор романа „Доживљаји риђег гусара Туфа“, заголицао је машту читаоцу навевши га да се пита па ко је онда Туфо? Већ у наредним редовима сазнајемо да је Туфо имао четири ноге, као и све мачке на свету. И одрастао је на шеснаестом спрату, у стану са фрижидером, телевизором и великом библиотеком. Дакле, Туфо је био мачак…мачак длаке риђе попут лишћа с јесени, попут карте средње Азије…мачак срца храброг као у гусара, срца које га је позвало да се отисне у авантуре за које је знао да се без њега неће десити. И како сам творац овог бескрајно шармантног мачјег јунака каже, да је којим случајем рођен на пацифичком острву, сигурно би постао гусар, и то најславнији. Овако, Туфо је постао најславнији бугарски мачак, најомиљенији лик из бугарске књижевности за децу.

 

      Овај авантуристички роман ведрог тона преведен је на више светских језика. У Бугарској је до сада објављиван у наставцима, а ово издање по први пут обједињује све авантуре риђег мачка. Тако ће читаоци моћи „у једном даху“ да уживају у пустоловинама главног јунака који се, послушавши свој унутрашњи глас „истинитији од десет спољних гласова“, смело отиснуо у свет. Сазнаћемо како је Туфо постао гусар, како је из града доспео на село, откуда он у школи, како се провео на Планети мачака, како је победио гладног циркуског лава… А оно што ће Туфо спознати након свих заврзлама и путешествија јесте да је код куће најлепше, јер одатле увек можеш да „побегнеш“.

 

      Књига о пустоловном мачку Туфу освојила је неколико националних награда, а њен аутор номинован је за међународну награду за дечју књижевност „Ханс Кристијан Андерсен“. Намењена је деци узраста од 9 до 12 година.

 

Одломак из дела

      Бити кућни мачор уопште није лако – стално неко виче на тебе, стално те затварају, често те нагазе на реп и прете ти прстом, стално те смештају у различите кутије и, таман кад се удобно сместиш, пребаце те на друго место.

      Изгледа да људи тако изражавају своја осећања – што те више воле, то ти се више мешају у живот.

      Туфо је већ био навикнут да га најуре из мирисне кухиње на ветровиту терасу, из дугачког ходника у мрачни ормар, па из ормара назад у кухињу. Неколико пута је излазио напоље и знао је да свет није мали, да у њему има гомила дрвећа, улица и људи, безброј шумова и мириса, многих дозвољених и забрањених ствари. Али ипак, он је био кућни мачак, и никада није преноћио ван куће.

 

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.