Дар-Мар
Дар-Мар
број страна: 103

Збирка песама за децу Дар-Мар Драгане Младеновић у едицији Различак, још једна је књига Креативног центра одликована ознаком White Ravens Међународне библиотеке у Минхену. Место у библиотечком каталогу и у фонду ове библиотеке од 3.557 дечјих књига на шездесет језика из 84 земље, збирка Дар-Мар освојила је досетљивим и шаљивим песмама у којима се укрштају и преплићу значења мноштва речи српског матерњег језика. Песникиња на почетку књиге упозорава: „Читајте драги читаоци, пажљиво, будите критични, не верујте очекивањима, очекујте да будете преварени, не дозволите да вас поезија успава”.

Стиховима без риме она прави креативни хаос, користи речи и њихове синониме изван семантичких правила, наводи читаоце да усредсређено читају како не би били надмудрени, да уочавају грешке и лове уљезе. („Уљез би то објаснио речима: ко чита напамет, неће ни приметити да је током недељног ручка прогутао ауспух!”). Тако„песме с грешкама” воде читаоце у тајанствену авантуру проналажења речи и израза који не припадају одређеним скуповима речи, што захтева сталну пажњу. Идеја читања оваквих необичних стихова мелодичне, разигране форме, јесте да се кроз игру одвија озбиљан и захтеван процес учења језика: правилног коришћења речи и прихватања нових речи које деца не користе у свакодневној комуникацији, а које ће обогатити њихов речник.

Ова несвакидашња дечја књига стихова за пажљиво читање и размишљање, за дуго посматрање и успешно препознавање, уноси забуну и одушевљење и кроз текст и кроз илустрације. Незграпне фигуре огромних очију у јурњави са диспропорционалним створењима сместио је у бисерне рамове јарких боја илустратор Борис Кузмановић, користећи комбиновану технику колажа и цртежа. Овакав уметнички поступак инспирише и провоцира чак и децу окупирану новим технологијама, компјутерским игрицама и друштвеним мрежама, водећи их бољем разумевању света у ком живе: „Уколико само једном астронауту-читаоцу Дар-Мар прокрчи пут до књиге-будилнице, дармарска мисија слетања у свет књижевности може се прогласити успешном”.

Одломак из дела

Mлечни зубићи

Од именице ЗВЕЗДА небо је ЗВЕЗДАНО

Од именице МЕСЕЦ језеро је СРЕБРНО

Од именице СТАКЛО чаша је СТАКЛЕНА

Од именице ПАКЕТ машина је ПАКЛЕНА

Од именице КВАСАЦ хлеб је БЕСКВАСНИ

Од именице КЛАСА џем је ПРВОКЛАСНИ

Од именице МЛЕКО зуби су МЛЕЧНИ

Од именице СРЕЋА зечеви су СРЕЋНИ.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.