Шар-планина
Шар-планина
издавач: Контраст, Београд, 2021.
број страна: 68

Постоји ли интимнији простор од стиха? 

У време када већ увелико нема „речи којих ће се песма одрећиˮ, када се песнички и свакодневни говор прожимају и саплићу на сваком кораку, а поетски потенцијал се крије у низу бројева или списку преузетом са Википедије, до аутентичности се долази једноставном искреношћу.

„Куда идем / куда журим /какав ужас / мене јуриˮ – стихови налик дечјој поезији отварају збирку и крију, на неки начин, семантичке чворове до којих се долази вијугаво, скрећући са пута да би се на њега вратило, кроз познате просторе, кроз сећања и пределе одрастања, заљубљивања, патње и утехе, брзо али сигурно, са страхом и снагом како би се дошло до оног „тешко мени / то сам јаˮ. Поезија Милице Шпадијер је (раз)откривајућа, лична, води ка самоспознаји. Стихови који се ређају прате змијолику стазу песникиње, описујући и оно „преˮ и оно „послеˮ да би се боље доживео тренутак када је „све мирисало лепоˮ. Траговима предака, путем личних ожиљака, кроз познате топониме и скоковито време, „Шар-планинаˮ оставља снажан утисак блискости, кроз сазревање и лични раст у којима се читалац лако може препознати.

Прва збирка поезије Милице Шпадијер, објављена као лауреат Награде „Млади Дисˮ 2019. године, опет се налази на полицама књижара у свом другом, допуњеном издању, чекајући да буде прочитана од корица до корица, па онда опет, по могућству – наглас.

Аутор препоруке:
Одломак из дела

ПРОЛЕЋНА БОЛЕСТ

 

За мене је пролеће

Насилно буђење у 9

Схватање да је потпуно неопходно прочитати Чеховљеве драме

 

Као и свест да их немам у стану

Очајнички тражити барем приповетке

Јер сам их својим рукама ставила на полицу

Пре недељу дана

Пре него што сам добила своју пролећну болест

Температуру, страшан бол у грлу и 10 лекова

Ја иначе знам да ми је све то само због

Запуштене грлене чакре

И јер сам ћутала кад није требало да ћутим

Него да кажем: „Мрш! Више верујем и оном циганину на ћошку него теби!ˮ

 

Постоји реч која доноси пролећну болест

Успешно већ вековима

Гласи „извиниˮ и користи се када за њом нема потребе.

 

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.