Šta bi dao da si na mom mjestu: Bijelo dugme: definitivna biografija najveće jugoslovenske grupe
ključne reči:

Šta bi dao da si na mom mjestu: Bijelo dugme: definitivna biografija najveće jugoslovenske grupe
izdavač: Laguna, Beograd, 2014.
broj strana: 351

Dušan Vesić je rođen u Beogradu 1959. godine. Smatra se jednim od najvažnijih rok novinara Jugoslavije u periodu od 1980. do 1990. godine. Pisao je za gotovo sve relevantne novine i časopise tog vremena promovišući rok kulturu. Bio je u nekoliko navrata urednik za domaću scenu u časopisima Rock i Pop Rock.
Šta bi dao da si na mom mjestu je uzbudljiv i emotivan dokument o bendu čije su pesme nadživele vreme i zemlju u kojoj su nastale.
Sam autor navodi kako je bilo jako teško sažeti 40 godina Bijelog dugmeta u jednu knjigu, no kako je „važno da se nitko u suštini nije naljutio“.
U ovoj biografiji koja se čita kao najuzbudljiviji roman naći ćete ekskluzivne fotografije iz karijere i privatnog života članova grupe.
Dugme je svakako bilo puno više od rok grupe i predstavljalo je neki vrstu sociološkog i kulturnog fenomena, ne samo u SFRJ, već i šire.
Pisac, čitaoce mlađe generacije upoznaje sa idolima i tvorcima, za ono vreme nepojmljive rok-scene, a one malo starije podseća na drage likove i njihove hitove sa kojima su muzički odrastali. Iz poglavlja u poglavlje priča raste, a neke vrlo zanimljive, ali i do sada nepoznate činjenice ne prestaju da se nižu.
Svaki stih, pesma, album bivaju ponovo oživljeni kroz svaku stranicu ove melodične biografije. Svi događaji, sudbine, ali i skandali upisani su kao podsetnik na život ove grupe. Podsetite se, saznajte i sačuvajte kao uspomenu.

Autor preporuke:
 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.