MIK – burni život i ludi genij Mika Džegera
ključne reči:
, ,
MIK – burni život i ludi genij Mika Džegera
izdavač: Laguna, Beograd, 2013.
broj strana: 385
prevodilac: Dejan Cukić

Pred nama je biografija Mika Džegera, čiji je autor uspeo da stilom pisanja i pristupom  temi isprati temperament čoveka o čijem životu piše. To nije bio lak zadatak. Reč je o knjizi koja se oslanja na bogatu dokumentarnu građu koju uklapa u širu priču na jedan veoma informativan, dinamičan i primamljiv način. Kao dugogodišnji novinar, Kristofer Andersen piše jasno i precizno, veoma vešto nas vodi kroz džunglu datuma, lokaliteta, događaja, likova i svega što je pratilo život Mika Džegera. Čitanje teče lako i brzo, a između redova se oseća kakofonija džegerovskih misli, ideja, strasti, melodija, pokreta, genijalnosti i hrabrih odluka.

 

Ovo je zapravo vodič kroz istoriju rokenrola, istoriju Stounsa, vodič kroz burni život muzičke ikone 20. veka. Knjiga nas upoznaje sa najintimnijim detaljima Džegerovog privatnog života, demistifikuje mnoge njegove zapanjujuće postupke i sklonosti na polju „seksa, droge i rokenrola”. Otkrivamo svetlu i tamnu stranu najkontraverznije muzičke figure savremenog doba koja, evo, traje i dalje, duže od pola veka, kao „jedinstvena naelektrisana prirodna sila” uvek puna iznenađenja, uvek živa i drugačija.

Odlomak iz dela

Suštinski, čitavog svog života otkad je odrastao, ovaj glasni protivnik establišmenta uživao je u prijatnom društvu engleske aristokratije, što je samo jedna u zbunjujućem klupku protivrečnosti koje čine Džegerovu ličnost. Mik je školarac iz engleskog predgrađa koji je buknuo na sceni pevajući bluz srca Amerike; sin nastavnika fizičkog koji je postao promoter nesputanog hedonizma; ulična bitanga s prefinjenim ukusom dostojnim pravog engleskog džentlmena; androgini površni eksperimentator biseksualne ljubavi sa bezgraničnim heteroseksualnim apetitima; kraljevski vitez koji pedeset godina širom sveta uživa reputaciju počasnog buntovnika roka; legendarni zavodnik s najtrajnijim i najvažnijim međuljudskim odnosom sa čovekom koji tvrdi da ga uopšte ne razume – Kitom Ričardsom.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.