Žene koje trče s vukovima
ključne reči:
,
Žene koje trče s vukovima
izdavač: Nova knjiga plus, Beograd, 2016.
broj strana: 540
naslov originala:
Women who run with the wolves
prevodilac: Maja Kostadinović

Dr Klarisa Pinkola Estes (1945) priznata je naučnica, pesnikinja i jungovska psihoanalitičarka rođena u Indijani, SAD. Istražuje psihu, tumači stare arhetipske bajke, priče i tradicionalne narodne pesme. Osim veoma omiljenih scenskih prizora i zvučnih zapisa, najpoznatiji naslovi koje je objavila u poslednje vreme su Vjerni vrtlar, Poklon priča i Priče braće Grim.

Za ovu knjigu koja sadrži više od pet stotina stranica kažu da je pravi leksikon ženske psihologije. Krenuvši od uvoda pa sve do posljednje stranice, ova će vam knjiga u isto vreme pružiti ruku i topli dom, ali će vas i ogoliti te baciti natrag u divljinu. Klarisa je tragač za istinama koje su skrivene u našoj podsvesti, ali i u slojevima bajki i priča koje vekovima žive među ljudima i prenose poruke i učenja, važne istine i pravila kojima današnje vreme i današnji čovek prete zaboravom.
Kroz primere iz svetskih mitova i bajki (Plavobradi, Vasilisa Premudra, Ružno pače…) autorka nam oslikava sve strahove sa kojima se suočavamo, sve probleme koje kroz život, svesno ili nesvesno, nosimo i daje nam rešenja kako sa njima da se suočimo, kako da ih se oslobodimo i krenemo kroz život rasterećeni i slobodni.
Ova knjiga nije glorifikacija ženskog principa, tu nema feminizma, nije knjiga za samopomoć, nego uputstvo za ženski život, koji je beskrajno važan. Nisu u ovoj knjizi zanemareni muškarci, čak naprotiv, ima ih u svakoj priči. Zato je ova knjiga i za jedne i za druge, jer govori o istinama za život, ne o pravilima, jer pravila su za svakog drugačija.

 

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

Među vukovima, ciklusi prirode i sudbine dočekuju se dostojanstveno i pametno i izdržljivo kako bi ostali u blizini svog partnera i živeli najduže i najbolje što mogu. Ali, da bi ljudi živeli i bili odani na najprikladniji, najmudriji, zaštitnički i najosećajniji način, moramo se sukobiti s onim čega se najviše plašimo.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.