Zabluda o Bogu
ključne reči:
, , , ,
Zabluda o Bogu
izdavač: Heliks, Smederevo, 2007.
broj strana: 400
naslov originala:
The God Delusion
prevodilac: Aleksandra Stojanović, Ana Ješić, Katarina Ješić

Evolucioni biolog, etolog, profesor na Oksfordu i jedan od najboljih autora naučnopopularne literature, Ričard Dokins, najpoznatiji je po delu Sebični gen koje je popularilozovalo teoriju evolucije baziranu na genetici. Zabluda o Bogu, njegov bestseler nazvan „ateističkom biblijom” je najobuhvatnije, najsistematičnije i do sada najsnažnije argumentovano raskrinkavanje religije, takođe bazirano na evolutivnoj genetici, ali pre svega na zdravom razumu.

 

Dokins temeljno analizira društvo utemeljeno na dogmatskim religijskim načelima, sistematično pobija argumente u prilog postojanju Boga, brani i unapređuje teoriju evolucije,  bavi se poreklom našeg osećaja moralnosti, osuđuje versku indoktrinaciju dece, verski fanatizam i netrpeljivost, i na kraju, razbija tabu koji nosi etiketa „ateista”. U predgovoru ističe kako je svrha knjige da pomogne u „uzdizanju svesti – do spoznaje kako je realna težnja biti ateist, a uz to i hrabra i divna…jer ateizam gotovo uvek ukazuje na zdravu samostalnost uma”.

 

Dokinsova argumentacija je ozbiljno naučno i „multidisciplinarno” utemeljena. On samouvereno osporava kreacionizam i religijski dogmatizam sa svih pozicija (iz perspektive genetičara, biologa, ali i sociologa, psihologa, politikologa), a istovremeno ih ismeva i veoma se dobro zabavlja dok argumente iznosi, ne mareći da li će nekoga uvrediti.

Odlomak iz dela

Želim da istaknem kako kreacionisti potkopavaju nešto što je naučnicima prirodno i istinski neophodno: radovanje (privremenoj) nesigurnosti. Iz čisto političkih razloga, današnji naučnik mogao bi da okleva pre nego što kaže: „Hm, zanimljiv zaključak. Pitam se kako je zapravo evoluirao zglob predaka žabe. Nisam stručnjak za žabe, moraću da odem do Univerzitetske biblioteke i obevestim se. To bi mogla biti zanimljiva tema za seminarski rad nekog studenta.” Čim naučnik kaže tako nešto – a mnogo pre nego što student počne da radi seminarski rad – podrazumevani zaključak postaje krilatica u pamfletu kreacioniste: „Samo je Bog mogao napraviti žabu.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.