Rimska književnost: od rane Republike do Avgusta
Rimska književnost: od rane Republike do Avgusta
izdavač: Arete, Beograd, 2016.
broj strana: 423
naslov originala:
Letteratura latina
prevodilac: Nina Gulgeta, Ivana Tomić, Irina Vujičić

Đan Bjađo Konte je rođen u Italiji 1941. godine. Bavi se klasičnom filologijom i profesor je rimske književnosti. Predavao je na Univerzitetu u Sijeni i na Univerzitetu u Pizi. Predavao je kao gostujući profesor na Oksfordu, Kembridžu, Prinstonu, Berkliju i Stanfordu. U okviru proučavanja rimske književnosti pretežno se bavi poezijom kasne Republike, Avgustovim periodom i periodom ranog Carstva. Njegov pristup rimskoj književnosti karakteriše kombinacija tradicionalne filologije i književnih teorija iz druge polovine 20. veka, posebno strukturalizma.

Rimska književnost vrlo često ostaje u senci starogrčke književnosti, svakako plodnije i orginalnije, ali rimska književnost kako prenošenjem i nadogradnjom starogrčke književnosti tako i svojim jedinstvenim ostvarenjima čini jedan od temelja evropske kulture i književnog nasleđa. Od 1963. godine i objavljivanja Pregleda rimske književnosti autora Mirona Flašara i Milana Budimira, na srpskom jeziku se nije pojavila knjiga koja bi na isti način sveobuhvatno i kvalitetno čitaocima približila latinsku književnost. Do objavljivanja Konteove Rimske književnosti. Njena mana u odnosu na knjigu Flašara i Budimira jeste da ne obuhvata celu rimsku književnost, već samo period od nastanka rimske države do Avgusta, a prednost je što je dopunjena novim podacima otkrivenim u proteklih pedeset godina, kao i stil prilagođen savremenom čitaocu. Knjiga Rimska književnost je pre svega namenjena studentima Filološkog i Filozofskog fakulteta, ali njena unutrašnja struktura i jasnoća pisanja i prikaz društveno- istorijskih okolnosti, kao i prikaz pisaca i njihovih dela, omogućava upoznavanje i razumevanje rimske književnosti svim zainteresovanim čitaocima, bez obzira na to da li o antičkom stvaralaštvu imaju predznanja.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.