Pružite detetu STO mogućnosti umesto DVE
Pružite detetu STO mogućnosti umesto DVE
izdavač: Kreativni centar, Beograd, 2016.
broj strana: 225
naslov originala:
Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för 2
prevodilac: Svetlana Tot

Odrasli se već dugo i uporno bore protiv rodne neravnopravnosti u svom svetu. Kao i obično, borbu počinju da vode prekasno, kada su već odavno vaspitani da budu podeljeni na muškarce i žene, i da se u skladu sa tim ponašaju na različite načine. Dok deci govorimo da su određena ponašanja, igračke, filmovi ili garderoba „samo za devojčice“ ili „samo za dečake“, često nismo ni svesni da reprodukujemo jedan društveni obrazac iz koga kasnije pokušavamo da se iščupamo. Takođe, zatvaramo svojoj deci ceo jedan svet mogućnosti koji bi mogli da istražuju i da se izgrade kao mnogo otvorenije i svestranije ličnosti.

 

U knjizi Pružite detetu STO mogućnosti umesto DVE, švedske autorke Kristina Henkel i Mari Tomičić roditeljima predočavaju mnoge zamke u koje mogu da upadnu čak i ako ne žele da budu stereotipni roditelji. Predlažu im alternative u konkretnim svakodnevnim situacijama kako bi se ravnopravnije odnosili prema dečacima i devojčicama. To su saveti vezani za načine igranja, oblačenja, korišćenja jezika, sklapanja drugarstava i najvažnije, pokazivanje osećanja. Od dečaka se očekuje da budu hrabri aktivni, radoznali i da izražavaju osećanja koja se percipiraju kao „snažna“. Sa druge strane, od devojčica se očekuje da budu mirne, pažljive, brižne i da mogu slobodno da izražavaju osećanja kao što su tuga i saosećanje za druge. Ukoliko želimo da pokažemo deci da su sve ove osobine i osećanja podjednako važne i za dečake i devojčice, važno je da obrasce promenimo u igri. Međutim, još važnije je da i sami, u stvarnosti,  kao njihovi glavni uzori, igramo ovako ravnopravne uloge.

 

Kada bismo usvojili makar deo ovih saveta i kao odrasli se prema svoj deci ponašali ravnopravno, povećali bismo šansu da se i ona kada odrastu jedna prema drugoj ponašaju ravnopravno.  Ovo je knjiga za sve one koji žele da njihova deca budu opuštena i slobodna i da sutra žive u svetu koji je isti takav.

Odlomak iz dela

Oni najmlađi dečaci mogu da imaju dugačku kosu, ali čim se približe trećoj godini – eto makaza. Možda želimo da i devojčice i dečaci sami odaberu frizuru za sebe, ali nije uvek lako ići protiv nepisanih pravila o kosi. Kada je neko drugačiji i kada se usudi da ide svojim putem, to često podrazumeva da će drugi želeti da ga isprave ili da će to komentarisati. Većina dece „zna“ da devojčice imaju dugu kosu, a dečaci kratku. Kosa je snažno rodno određena i , samim tim, osetljiva tema.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.