Od premudrih čula – Ogledi o staroj srpskoj književnosti
Od premudrih čula – Ogledi o staroj srpskoj književnosti
broj strana: 178

 

Snežana Milojević javnosti poznata kao pisac kratkih priča, putopisa i eseja, ovoga puta predstavila se kao vrsni proučavalac stare srpske književnosti. Knjiga  „Od premudrih čula, čiji je izdavač Međunarodni centar za pravoslavne studije sa sedištem u Nišu, sadrži šest ogleda iz srpske srednjovekovne književnosti.  Svaki od ogleda  promišlja određene teme  srpske književnosti srednjeg veka, prevashodno žitija. Tekstovi iz kojih je sastavljena ova knjiga prvobitno su objavljeni u naučnim časopisima ili zbornicima sa međunarodnih naučnih konferencija.

Prva dva ogleda razmatraju plač u srpskoj žitijnoj književnosti. Treći i četvrti ogled razmatraju Jevanđeljske motive i simboliku u Domentijanovom žitiju Sv. Save. Peti ogled bavi se shvatanjem bogonadahnuća kod srednjovekovnih pisaca i prepisivača na tragu tekstova arhiepiskopa Danila i  Danilovog učenika. A poslednji ogled govori  o Radojičićevom osobenom pristupu proučavanju vizantijske i  srpske srednjovekovne književnosti i umetnosti.

Knjiga sadrži zanimljiv pogled na staru srpsku književnost i doprinosi boljem razumevanju poetike stare srpske književnosti.

 

Odlomak iz dela

Put ka Bogu kroz molitvu nezaobilazni je deo Domentijanove karakterizacije Svetoga Save, uz isticanje sjedinjenja uma i srca kao pravog puta isihastičkog poimanja molitvenog. Njegova obrađanja Svevišnjem, shodno njegovoj duhovnoj pripremi za takav čin, blagorodna su i dejstvujuća – ostvaruju se. Ovakav redosled stvari – priprema, pokajanje, post, odricanje od svetovnih ugađanja, ali i duhovno pro- čišćenje Svetog, usaglašeno je sa jevanđelskim istinama: „Zaista, zaista vam kažem da što god zaištete od Oca u moje ime, daću vam“ (Jn 16,23)pz.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.