Emocionalni vampiri
ključne reči:
,
Emocionalni vampiri
izdavač: Laguna, Beograd, 2015.
broj strana: 389
naslov originala:
Emotional vampires
prevodilac: Aleksandra Čabaja

Dr Albert DŽ. Bernstin je klinički psiholog i poslovni konsultant koji živi u Portlandu, u Oregonu, sa svojom ženom Luanom, koja je takođe psiholog. Autor je nekoliko knjiga o psihologiji i biznisu.
Ko su emocionalni vampiri, odakle im tolika moć nad nama i kako da se zaštitimo?
Emocionalni vampiri je knjiga koja pokazuje kako da se izborite sa ljudima koji vas iscrpljuju.
Praktično i izuzetno duhovito, ovo izdanje čitaocima će pomoći da prepoznaju emocionalne vampire.
Autor je opisao pet najčešćih (a ima ih 11) koji uglavnom izazivaju nevolje u svakodnevnom životu: asocijalni, histrionični, narcisoidni, opsesivno-kompulzivni i paranoični. Kaže da je njih izabrao, osim toga što su najčešći, zato što poseduju osobine koje su ljudima najprivlačnije. Zato takve osobe vrlo lako osvajaju ljude koji onda opčinjeni ne znaju ni šta ih je snašlo, a još manje kako se izvući iz svega.
Knjiga je pisana jednostavnim jezikom i sa mnogo primera iz života. Zabavna je i laka za čitanje bez obzira na temu koju obrađuje.
Za koga je ova knjiga? Ovo izdanje može pročitati svako, bez obzira na to da li sumnja ili zna da ima nekog takvog u životu. Pomoći će da prepoznate određene osobine karakteristične za ovakve osobe i da se unapred zaštitite od njihovog uticaja koji zaista može biti fatalan. Zajednička karakteristika im je da vrlo lako i vrlo uspešno osvajaju ljude, tako da nije loše znati kako ih prepoznati.

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

U početku, emocionalni vampiri deluju bolje od običnih ljudi. Dopadaju vam se; osvajaju vaše poverenje; od njih očekujete više nego od ostalih ljudi. Očekujete više, dobijate manje i retko kada shvatate svoju grešku pre nego što oni nestanu u noći, ostavljajući vas izmoždene sa bolom u vratu, praznim novčanikom, a možda i slomljenim srcem. Čak i tada se pitate – je li greška u njima ili u meni?
Oni žive u vašoj ulici. Oni su susedi koji su pred vama srdačni i ljubazni, ali vas ogovaraju iza leđa. Emocionalni vampiri igraju sa vama fudbal; oni su glavne zvijezde sve dok im nešto ne krene naopako. Onda počinju da prave scene kojih bi se i trogodišnjaci postideli.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.