Sve, baš sve
Sve, baš sve
izdavač: Urban Reads, Beograd, 2016.
broj strana: 292
naslov originala:
Everything, Everything
prevodilac: Jelena Katić Živanović

Nikola Jun je odrasla na Jamajci i u Bruklinu. Trenutno živi u Los Anđelesu, u Kaliforniji, sa suprugom i ćerkom. Sve, baš sve je njen prvi roman. Njen suprug, Dejvid Jun, zaslužan je za veoma maštovite ilustracije ovog romana.

 

Glavna junakinja romana, Madlin Vitijer, ima sedamnaest godina i boluje od veoma retke bolesti. Alergična je na sve što je u njenoj blizini. Bilo šta što dotakne može izazvati napad bolesti. Zato je primorana da se školuje onlajn i nigde ne izlazi iz kuće. Dok je bila sasvim mala, u saobraćajnoj nesreći su poginuli njen stariji brat i otac. Od tog trenutka se o njoj brine majka i medicinska sestra Karla. Njen život se totalno menja kada je se u susednu kuću sa svojom porodicom doselio mladić po imenu Oli. Pogledi im se susreću i Madlin se zaljubljuje na prvi pogled. Ubrzo počinju da se dopisuju u kasnim noćnim satima. Madlin poželi da izađe i lično upozna Olija. Klara dopušta da je na kratko poseti i tako čini najveću grešku, ili ipak najbolju stvar u Medlinom životu…

 

Ljubav, kao glavni motiv ovog romana, prožeta je psihologijom ličnosti, prihvatanjem života onakvim kakav jeste, prihvatanjem bolesti, tuge i gubitka, roditeljskom posesivnosti, kao i odrastanjem i svim promenama koje ono nosi.  

Odlomak iz dela

Pročitala sam mnogo više knjiga nego vi. Nije bitno koliko ste ih vi pročitali. Ja sam više. Verujte mi. Imala sam vremena.

U mojoj beloj sobi, duž belih zidova, na blistavim belim policama, jedino su rikne knjiga u boji. Sve su nova novcata tvrdo koričena izdanja – kod mene nema polovnih džepnih izdanja punih bacila. Stižu mi Spolja, dekontaminirane i plastificirane. Volela bih da vidim mašinu koja to radi. Zamišljam kako svaka knjiga belom pokretnom trakom stiže do bele pravougaone površine gde je robotske ruke brišu, stružu, prskaju, i na sve ostale načine sterilišu dok napokon ne bude proglašena dovoljno čistom da dođe meni u ruke.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.