Noću čujem zvezde
Noću čujem zvezde
izdavač: Dereta, Beograd, 2018.
broj strana: 179
naslov originala:
La distanza tra me e il ciliegio
prevodilac: Gordana Subotić

Priča o devetogodišnjoj devojčici koja se suočava sa gubitkom vida, jednostavno i nežno ispripovedana, ostavlja snažan utisak na čitaoca. Odabir pripovedanja u prvom licu, i to glasom glavne junakinje koja je prerano suočena sa surovošću života, daje mogućnost da se svet sagleda iz dečje tačke gledišta i da se ukaže na to kako stvari nisu toliko strašne koliko se to odraslima čini i kako se sa malo ljubavi i mašte može savladati svaka prepreka. Neobična devojčica pravi spiskove stvari koje više neće moći da radi, što izaziva saosećanje i sažaljenje, ali i radost istovremeno. Jer život je čudo, svaki trenutak je dragocen, a mogućnosti su bezbrojne – pa se tako komunikacija može uspostaviti i sa prirodom, i sa književnim junacima, ali i sa umrlom bakom koja te razume bolje od mame i tate. Struktura romana u kojem su poglavlja podeljena i nazvana tako da ukazuju na broj metara odakle Mafalda može da vidi trešnju, odnosno da govore o neminovnosti oslepljenja, dopirnosi emotivnom naboju priče. Paola Pereti, međutim, uspeva da liši svoje pripovedanje patetike, iako se zdravstveni problem ne rešava čudom i u tom smislu nema srećnog kraja. No ipak, i pored suza koje roman mami, završava se sa osmehom jer nas vraća suštini i pravim vrednostima. Iako namenjen deci i mladima, ovaj roman mogu čitati i odrasli, učeći i podsećajući se da se strah i izazovi na životnom putu savlađuju gledanjem pravo u oči.

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

Ali prvo zastanem da pozdravim trešnju. Sa ulice kojom svako jutro idem s tatom, vidim je izdaleka (ne baš iz velike daljine). U stvari, preda mnom se pojavi jedan šareni oblačić, ali znam da je to drvo, to jest, to bi bila njegova kosa, da je to drvo neki dobar div, kao što ga zamišljam. Baka je govorila da u stablu svakog drveta živi jedan div, da je to duh drveta, koji se premešta u drugo stablo kad njegovo posečeš. I u bakinom dvorištu je bila jedna trešnja, na koju sam se kao mala pentrala kako bih pomogla baki da ubere zrele trešnje. Tad mi nisu trebale naočare.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.