Neko te posmatra
Neko te posmatra
izdavač: Kreativni centar, Beograd, 2016.
broj strana: 309
naslov originala:
Das Gegenteil von oben
prevodilac: Olga Lazić

Nemački pisac Oliver Ušman rođen je 1977. godine u Vezelu. Jedan je od najaktuelnijih nemačkih savremenih pisaca za decu i mlade. Otkad zna za sebe, voli da izmišlja priče, a počeo je da ih zapisuje kada je napunio dvanaest godina.

Kao i roman Gejmeri, i drugi njegov roman Neko te posmatra posvećen je mladima. Radnja romana prati život savremenog mladog junaka: svet video-igara i odrastanje u netradicionalnoj porodici. Glavni junak ovog romana je petnaestogodišnji Denis. On je sasvim običan tinejdžer. Živi sa majkom, sa kojom je stalno u sukobu, ide u školu, druži se sa prijateljima, zaljubljuje se u devojčicu Laru i voli da igra video-igre. Ali, kako one utiču na njegov svakodnevni život!? Polako mu se realni i imaginarni svet preklapaju. Iznenada shvata da ga neko iz susednog solitera posmatra. U isto vreme nestaje dečak iz istog solitera, tada se Denisov život menja.

Romanom dominiraju dijalozi i čitav spektar međusobnih i porodičnih odnosa, što ga čini vrlo zanimljivim za čitanje.  

Odlomak iz dela

Ne mogu da spavam; zato igram Project Zero da bi Miku konačno napredovala u potrazi za bratom i nestalim piscem. Vila u šumi je prokleta, u njoj žive dobri i loši duhovi preminulih ljudi. Razmišljam o mikroorganizmima o kojima mi je Ingo pričao danas po podne i tome kako je ceo svet sazidan od njih. Ko zna, možda neka naša supstanca nastavi da živi i kad umremo.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.