Leto kada sam naučila da letim
Leto kada sam naučila da letim
izdavač: Kreativni centar, Beograd, 2015.
broj strana: 147

Leto kada sam naučila da letim je roman odrastanja u formi dnevnika koji piše trinaestogodišnja Sofija tokom letovanja koje sa babom provodi na Hvaru, kod babine sestre nona Luce.

Potrebe tinejdžera (za vršnjacima, pripadnošću, zabavom, ljubavlju) i njihovi problemi (nesigurnost, dosađivanje); odnos starih i mladih (kontrastno postavljeni likovi babe i none predstavljaju dva modela ponašanja odraslih prema mladima), ali  i posledice koje je rat devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji ostavio na međuljudske odnose i društvo u Srbiji i Hrvatskoj ( „mešoviti brak“, bliski rođaci na zaraćenim stranama, ratna pogibija) prelamaju se kroz Sofijinu tačku gledišta. Let je metafora Sofijine želje za slobodom i nalaženjem sopstvenog identiteta, a susreti i doživljaji tokom letovanja nose za njeno sazrevanje važne poruke  o  ljubavi, razumevanju, opraštanju i prevazilaženju bola.

Humor koji proizlazi iz tinejdžerskog samosažaljenja i osećanja junakinje da se „smara“ sa dve babe dok se svi drugi bolje zabavljaju, preuveličavanje i žalbe na nepravednost života, ironična, ali i autoironična perspektiva, bliski su mladim čitaocima, a odlično poznavanje omladinskog žargona, kao i vešto korišćenje bodulskog dijalekta i srpskog jezika  kao izvor verbalne komike i komičnih situacija daju svežinu delu i autentičnost junakinji.

Jasminka Petrović  piše za decu i mlade, a za ovaj roman dobila je više nagrada, među kojima su  „Plavi čuperak“,  „Dositejevo pero“ i  „Mali Princ“.

 

Odlomak iz dela

„Baba hrče. Poludeću. A tek kako me izluđuju ovi komarci. Ulaze mi u nos i oči. Uskoro će da svane, a ja sam još budna. Plus sam i gladna. Vrtim se po krevetu. Spavaćica mi se uvrnula kao papir oko bombone.

 Toliko sam se radovala ovom letu i ovom raspustu! Mislila sam da će me mama i tata pustiti da kampujem s Lukom i njegovim društvom. Druga varijanta mi je bila da idem sa Saškom u Kraljevo kod njene sestre od tetke. Ali ništa od svega toga! Jednog popodneva mama me je ubacila u mašinu:

– Vidi kako si bleda! Po ceo dan piljiš u taj kompjuter. Aj ti lepo kreneš ove godine s babom na Hvar. Ima da ti bude super: more, sunce, društvo, zaljubljivanje… Ja sam u Starom Gradu provela najlepša leta u životu, samo kad se setim…

Bla-bla-bla…i ja se kao som upecam na udicu i pristanem.“

 

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.