Kradljivac luridijuma
Kradljivac luridijuma
izdavač: Laguna, Beograd, 2016.
broj strana: 216
naslov originala:
Luridiumstyven
prevodilac: Jelena Loma

Bobi Pirs (1974) živi u Sutri nadomak Bergena u Norveškoj. Pored toga što piše za decu, ujedno je i filmski i televizijski reditelj i scenarista. Njegovo kratkometražno ostvarenje Sniffer nagrađeno je Zlatnom palmom u Kanu 2006. godine.

 

Uzbudljivi naučno fantastični serijal o Vilijamu Ventonu čine dva romana, Kradljivac luridijuma i Kriptalni portal. 

 

Glavni junak romana, Vilijam Venton, ima neobični talenat. Odličan je u dešifrovanju šifri. Nakon misterioznog nestanka njegovog dede, njegova porodica je stalno u pokretu. Iz Engleske se seli u Norvešku pod lažnim prezimenom. Nešto ih stalno progoni. Na izložbi u Muzeju nauke u njegovom gradu bila je izložena „Nemogućnost“. Vilijam ne uspeva da odoli iskušenju i rešava najtežu zagonetku na svetu. Njegova porodica je primorana da beži i Vilijam biva smešten na Institut za posthumna istraživanja. Polako otkriva tajne razloge stalnog bekstva svoje porodice i njegovu neobičnu moć razrešavanja najtežih zagonetki. Zajedno sa svojom drugaricom sa Instituta Isicijom razrešava misteriju nestanka svoga dede i razloge nestanka luridijuma.  

U romanu su isprepletani elementi fantastike, nauke, zagonetke, misterije i borbe protiv zla.

 

Kradljivac liridijuma dobitnik je nagrade norveške knjižare ARK u 2015. godini za koju glasa žiri sačinjen od 10.000 dece školskog uzrasta.

Odlomak iz dela

Vilijam je stajao sam. Sneg je lagano padao, belelo se oko njega. Vilijam pogleda drugare iz razreda kako tumaraju po dvorištu čekajući autobus koji treba da ih odveze u Muzej nauke. Svi su se radovali što će izostati iz škole ceo dan.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.