Devojke na uzdi. Zovem se Martina
Devojke na uzdi. Zovem se Martina
izdavač: Pčelica, Čačak, 2016.
broj strana: 144
naslov originala:
Holky na vodítku. Jmenuji se Martina
prevodilac: Zorica Tomić Ilić

Ivona Bžezinova je rođena Češkoj. Tu je završila srednju školu i fakultet, na kome je i doktorirala češki jezik i književnost. Još kao dete je pisala priče i sama ih ilustrovala. Piše za decu i omladinu, a posebnu pažnju je posvetila problemima sa kojima se mladi susreću.

 

Devojke na uzdi je trilogija, čiji su delovi među najčitanijim knjigama u bibliotekama Češke. Pored romana Zovem se Martina, druge dve knjige iz iste edicije su Zovem se Alisa i Zovem se Ester. Sva tri romana se bave problemima sa kojima se sreću i mladi – bulimijom, narkomanijom i kockom.

 

Radnja romana se dešava u lečilištu „Bezdjekov”, gde je stacionirano trinaestoro dečaka i devojčica od petnaest do osamnaest godina. Martina, glavna junakinja, živi samo sa majkom i bakom. Otac ih je napustio još kada je bila sasvim mala. Majka je zbog toga stalno u depresiji, koju leči prejedanjem. Stalno razmišlja o hrani. Opterećena je željom da ima nekog muškarca pored sebe, ali smatra da ne može da ga ima zbog svoje težine. Martini je zabranjivala slatkiše i stalno je upozoravala da će biti kao ona, ukoliko ne vodi računa o ishrani.

 

Martina je rešena da ne bude kao njena majka – debela, usamljena i depresivna. Pokušavala je sa raznim dijetama, dok nije pronašla način – da se prejede i zatim sve povrati. To je trajalo sve dok zbog iscrpljenosti nije završila u bolnici, a zatim i u sanatorijumu.

 

Roman je pisan u vidu dnevnika, koji je obavezan deo psihoterapije u ustanovama za odvikavanje od bolesti zavisnosti. Ukazuje na opasnosti koje vrebaju svakog mladog čoveka, ali i na potencijalne greške koje roditelji prave, nenamerno i nesvesno.

 

Odlomak iz dela

Hodnikom lečilišta opet se začula dreka. To je bezobzirna Alisa jurila od toaleta i histeričnim kricima dozivala u pomoć sve koji su se odmarali posle ručka…

– Šta je bilo? – sestra Anička ju je stegla za rame.

– Ona… ona se guši!

– Ko?

– Pa, Martina, ona je opet bila u toaletu, kao – previše se najela za vreme ručka…

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.