Vetruškina ledina
ključne reči:
, ,
Vetruškina ledina
izdavač: Bulevar, Novi Sad, 2016.
broj strana: 70

Priča o velikom strahu ali i o ljubavi ispričana kroz vizuru sitnih, nejakih, nezaštićenih životinja, okosnica je romana Vetruškina ledina Uglješe Šajtinca. Iza pomalo zastaršujućeg naslova, iza pustog, ogoljenog, nezaštićenog mesta – ledine, autor nam otkriva bogat, emotivan, osoben život.

Glavne uloge u ovoj priči imaju životinje prikazane sa ljudskim osobinama; govorom, karakternim crtama, sklonostima, težnjama, pune  vrlina ali i mana i kaprica zbog kojih ih  čitaoci vole. Ipak, ovo nije basna jer autor ne daje gotove pouke. Nežno i sa melanholijom vodi čitaoce kroz priču, suoačava ih sa strašnom, drevnom grabljivicom – vetruškom i spoznajom hrabrosti, nežnosti, drugarstva, solidarnosti, odanosti i velike LJUBAVI. Upoznaje nas sa avanturistom Mišem, zaljubljenim u raspevanu Tekunicu, veseljakom Pužem, mudrom Žabom, crnim ožalošćenim Gavranom od koga svi beže, Rodom, čudnom pticom, koja od snega beži… pripovedačem  Ježom.

„Zdravo deco. Evo, ovo sam ja…

Jež

Ja ne umem da pišem, samo da pričam. Ispričao sam kako živimo mi na vetruškinoj ledini. Nisam ni znao da ćete vi jednog dana čitati knjigu u kojoj će biti ispisana moja priča…“

Roman je veoma pogodan za dramatizaciju, o čemu svedoče činjenice da je uspešno preoblikovan u radio-dramu (specijalna nagrada na Festivalu radio-drame za decu i omladinu u Bratislavi), te da je po njemu izvedena i lutkarska predstava. Imao je dva izdanja,  2006. i  2016. u ediciji Čitanjac, izdavača Bulevar, u neobičnoj formi i sa ilustracijama Dejana Uzelca.

Rođen u Zrenjaninu 1971. godine, Uglješa Šajtinac je scenarista, prozni pisac, pisac za decu i muzičar.

 

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.