Sara i zaboravljeni trg
Sara i zaboravljeni trg
izdavač: Laguna, Beograd, 2016.
broj strana: 149

Počeo je raspust i dvanaestogodišnja Sara ne želi da ga provodi četujući kao druga deca, već želi da za vikend ode kod bake za koju je posebno vezana. Prolaskom kroz duguljasti tunel, iz realnog sveta okvirne priče,  Sara ulazi u nemogući svet zaboravljnog trga na kome, zajedno sa Bertoldom, pticom koji misli da je mačka,  polazi u potragu za nestalom bakom.

Obilazeći trg, Sara i Berti, nailaze na niz neobičnih likova poput Konstantina Konstantina, Gospodina sa šetajućim brkovima, Kišobradog, starca iz Radionice za popravku detinjstva i drugih, koji  na maštovit i duhovit način predstavljaju važne životne poruke.

U čudesni svet zaboravljenog trga prodiru delići realnosti u vezi sa bolnim iskustvima Sarinog detinjstva, koje ona ne želi da vidi, a u osnovnu radnju umetnuta je priča  o devojčici (koja je Sarino drugo ja)  koja traži izlaz iz Lavirinta. Umetnutu i glavnu priča o potrazi za bakom povezuje lik kraljice Skotome, odnosno Maskoto koja se pojavljuje na  granici između imaginarnog i realnog sveta.

Sara je na kraju knjige starija za dve godine, što govori o tome da je ovo delo i  roman odrastanja, koje nosi gorka iskustava, ali i poruke o malim  slatkim stvarima koje olakšavaju podnošenje velikih i gorkih, kao i ključnu poruku o važnosti maštanja i odnosu pripovedanja i smrti, koja nastupa onda kada više nema priča.

Zoran Penevski je pisac, scenarista i prevodilac, a  knjiga „Sara i zaboravljeni trg“, koju je ilustrovao Dušan Pavlić,  bila je u najužem izboru za Nagradu Politikinig zabavnika.

Odlomak iz dela

„-Hajde, Berti! Zar ne možeš da raširiš krila?

-Ja da raširim krila?! Pobogu, devojko, gde si ti videla da mačke lete?

-Berti, nije mi više smešno što izigravaš mačku!

-Žao mi je što me ne shvataš ozbiljno, Saro. Ali priroda je priroda! Ne možeš da je menjaš po svojoj volji.

Zastali su pred ispucalim, tamnožutim vratima. Sara se već uplašila da će bezuspešno obići čitav trg. I da će ponovo doći na mesto odakle su krenuli. Baka je volela da joj priča zagonetke, ali ovo je bilo nešto drugačije. Nešto veće od obične zagonetke. Pred njima stajala je tabla sa zarđalim ivicama na kojoj je pisalo Muzej pisaćih mašina. Ispod nje nalazio se požuteli papir, koji  je podsećao na komad akvrel papira uništen prosutom šoljom kafe i na kojem je bilo otkucano: Radno vreme, svakog dana od 12.00 do 12.30 č.“

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.