Samo za tvoje uši
Samo za tvoje uši
izdavač: Kreativni centar, Beograd, 2014.
broj strana: 40

Polazeći od metafore da je plašljiv čovek zec (ili još češćeg poređenja „plašljiv kao zec“), Jasminka Petrović piše knjigu čiji je siže zasnovan na realizaciji ove metafore, odnosno na tome da jedan dečak zaista počinje da liči na zeca jer mu zbog njegove plašljivosti porastu dugačke uši poput zečjih.

Kao i u drugim knjigama Jasminke Petrović, i u ovoj je unošenje humora način da se o ozbiljnoj temi piše tako da deca mogu da je razumeju, a način na koji se o plašljivosti piše u knjizi  „Samo za tvoje uši“ izaziva decu  da se nasmeju tuđim (i sopstvenim) strahovima.  Knjiga je kompoziciono satkana iz dva dela. U prvom je komično preuveličan strah od mraka koji muči Luku, ali i drugi tipično dečji strahovi, a u drugom, kada strah dostigne kulminaciju, a uši toliko porastu, dolazi do preokreta i Lukinog odustajanja od plašljivosti. Fantastični elementi bude dečju maštu, a humor ih razgaljuje i oslobađa sopstvenih strahova.

Posebnu vrednost knjizi daju duhovite ilustracije kojima ju je  na svoj način interpretirao i obogatio Dobrosav Bob Živković. Priča o Luki koji od plašljivog dečaka odlučuje da postane hrabar dečak, zasmejavajući decu i rečima i ilustracijama, deluje biblioterapeutski i pruža uvod za otvoren razgovor sa decom o strahovima koji ih muče. Štampana krupnim slovima, uzrasno najviše odgovara deci koji počinju samostalno da čitaju, predškolcima i učenicima prvog i drugog razreda, i dobar je podsticaj za razvijanje čitalačkih navika i ljubavi prema čitanju.

 

 

Odlomak iz dela

Luka je spavao malo, a ponekad nimalo. Po celu noć ćuljio je uši  i osluškivao – te da neko nije u ormanu, te da nije nešto na prozoru, te da se neko nije zavukao pod krevet, te da mu se nešto nije uplelo u kosu, te da nije ono, te da nije ovo… Ako bi kojim slučajem i zaspao pred zoru, sanjao bi tako grozne snove da bi mu sve preselo. Strašno! Stvarno strašno!

Luka nije išao noću u toalet, za svaki slučaj.

-Šta ako u hodniku naletim na babarogu, krokodila ili, još gore, na nastavnicu francuskog? Uhvatiće me da nisam uradio domaći, a šta ću onda? – mumlao je Luka ispod jorgana.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.