Priče iz glave
ključne reči:
, ,
Priče iz glave
izdavač: Laguna, Beograd, 2019.
broj strana: 167

      Hoćeš da ti pročitam neku priču iz glave? Kakve su to priče iz glave? To su priče koje na licu mesta, „iz glave“, smišlja jedna maštovita mama i priča ih svojoj ćerki u raznim prilikama: u čekaonici, na plaži, pred put, pre spavanja… Priče se oblikuju, razmotavaju i (pre)usmeravaju kroz niz detinjih pitanja i komentara kojima se ćerka povremeno „umeša“ i utiče na tok priče.

 

      Kroz priče provejava fini humor i blaga satira, pripovedane su modernim jezikom,  bliske su realnom životu i diskretno poučne i stoga će ih mali (i veliki) čitaoci čitati sa zadovoljstvom, jer će se svako pronaći u određenoj životnoj situaciji. Tako u šarmantnoj i duhovitoj priči „Namrgođenost“ možemo prepoznati domino efekat koji izaziva lančana reakcija neraspoloženja koje se gotovo neprimetno i nesvesno prenosi sa jedne osobe na drugu, ali dobiti i kreativno, „pesničko“ rešenje kako da se izborimo sa naletom takvih, u svakodnevnom životu tako čestih, negativnih osećanja.

 

      Vladislava Vojnović, autorka zbirke priča „Priče iz glave“, objavila je nekoliko romana i zbirki pesama. Piše za film, televiziju, pozorište i radio. Dobitnica je nagrada „Rade Obrenović“ Zmajevih dečjih igara i „Dositejevo pero“ 2008. godine za roman „Princ od papira“. Ima malu producentsku kuću, jednu ćerku (čiji glas čujemo u pričama) i tri mačke.  Za „Priče iz glave“ otkriva da u njenoj glavi stoji gomila priča jer celog života čita knjige. A kad vas još ne mrzi da to što ste izmislili i napišete, onda se desi da odjednom imate sopstvenu knjigu.

 

Odlomak iz dela

Bila jednom jedna devojčica. Jednog dana sedela je na klupi u parku i bila strašno, strašno namrgođena. Ni sa kim nije htela da se igra, ništa nije htela da radi, nije htela ni da ide kući, ni ništa – ništa pod milim bogom.

Dok je ona tako sedela, namrgođena da namrgođenija nije mogla da bude, prišao joj je jedan dečak i pitao je: -Hoćeš da se igramo? Nasmešio joj se i bio je veoma pristojan.

– Neću! – odbrusila je devojčica namrgođeno.

Dečak se osetio glupo. Malo se i rastužio, pa se zapitao šta mu je uopšte i trebalo da prilazi toj devojčici, a prišao joj je jer mu se svidela, jer je pomislio da je ona tužna i da bi bilo lepo da je oraspoloži. U srcu mu se tuga pretvorila u bes, raspoloženje mu se pokvarilo, pa se okrenuo od devojčice i krenuo u suprotnom smeru šutirajući kamenčiće na putu. Odjednom je bio tako loše volje da bi rado šutnuo i nešto ili nekog većeg od kamenčića.

 

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.