Pet prijatelja: Na moru
ključne reči:
, ,
Pet prijatelja: Na moru
izdavač: Vulkan izdavaštvo, Beograd, 2019.
broj strana: 174
naslov originala:
The Famous Five. Five Go Down To The Sea
prevodilac: Zvezdana Šelmić

Pet prijatelja je serijal romana za decu britanske književnice Enid Blajton. Prvi roman pod nazivom Pet prijatelja na ostrvu s blagom objavljen je 1942. Do kraja 1953. odštampano je i prodato više od 6 miliona primeraka knjiga. Ukupna prodaja premašuje 100 miliona primeraka. Skoro svi nastavci su doživeli svoju televizijsku ekranizaciju.

 

Serijal se sastoji iz 21 knjige koje prate avanture četvoro dece Džulijana, Dika, En i Džordž, kao i njihovog psa Timija. Radnja romana se odvija tokom letnjeg raspusta, kada ova petorka stiže u Kornvol, gde će provesti raspust na moru. Svaki put kada se sretnu, bivaju uvučeni u neku avanturu. Smešteni na farmi Tremanon, čuće priče o razbijačima, ljudima koji su noću mamili brodove da se nasuku na stenje i onda ih pljačkali. Odjednom vide svetlost iz svetionika, koja je nekada navodila brodove u propast da ponovo sija u kuli. Ko to u noći šalje svetlosne signale i zašto, ova čuvena petorka je rešila da sazna.

 

Ovaj serijal romana je predviđen za čitaoce od 8 do 12 godina, međutim, veoma su zanimljivi svim generacijama čitalaca. 

Odlomak iz dela

Vožnja do farme Tremanon bila je zaista divna. Kraj puta su cvetale stotine bulki, a iz žbunja se širio miris orlovih noktiju. Kukuruz je na njivama bio visok, već pomalo žuteo i divno se slagao sa crvenim bulkama.

Najzad su stigli do sela Tremanon. Zapravo, selo se sastojalo od jedne jedine krivudave ulice, duž koje se nalazilo nekoliko radnji i kuća, a iza nje su ostale kuće delovale nekako razbacano. Nešto dalje, već u brdima, videlo se nekoliko farmi, sa sivim kamenim kućama čiji su zidovi blistali na suncu.

Deca su našla bakalnicu i ušla. „Imate li sladoled?“, upitao je Džulijan, pun nade. Nisu imali! Kakvo razočaranje! Doduše, imali su oranžadu i limunadu, prijatno rashlađenje jer su ih držali u podrumu.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.