Nove priče malog Nikole
ključne reči:
, , ,
Nove priče malog Nikole
izdavač: Paideia, Beograd, 2007.
broj strana: 545
naslov originala:
Histories inédites du Petit Nicolas
prevodilac: Ljubica Bojić

Zbirku priča o dogodovštinama malog Nikole čini 80 priča, grupisanih u deset poglavlja. Napisao ih je čuveni francuski humorista Rene Gošini (1932-1977), koji je, udružujući se sa poznatim ilustratorima, između ostalih, stvorio i junake popularnih stripova „Asteriks“ i „Talični Tom“. Priče o malom Nikoli ilustrovao je strip-crtač Žan-Žak Sampe (1932) sa preko 200 crteža. Formu knjige dobile su tek posle Gošinijeve smrti i danas se smatraju humorističkim remek-delom.

 Nestašni Nikola je pripovedač događaja iz svog svakodnevnog života, a akteri su njegovi mama i tata, drugari i njihovi roditelji, nastavnici, rođaci, komšije, prijatelji, poznanici i kolege Nikolinog tate. Naivna dečja perspektiva iz koje su viđena deca, a posebno odrasli, otkriva smešne osobine i razne kontradiktornosti u njihovom ponašanju, koje su izvor komičnih obrta,  karakterističnih za završetak svake od ovih priča. Sa Nikoline tačke gledišta ističe se uvek jedna tipična  osobina njegovih drugara, koja ih u raznim situacijama čini smešnim: Alseset je Nikolin najbolji drug, koji neprestano jede, Ben voli da se obračunava pesnicama, Anjan je najbolji đak u razredu i učiteljičin miljenik,  Žofroa ima oca koji mnogo zarađuje, Kotler je najgori u učenju, itd. Nestašluci,  kao i sukobi i prepirke, česti među odraslima i decom, predstavljeni su tako da se u njima vidi njihovo smešno naličje, koje pokazuje i da se odrasli ne razlikuju mnogo od dece.

 Za sve oni koji su uživali i slatko se nasmejali čitajući o Nikolinoj svakodnevici, objavljen je i drugi tom knjige koji sadrži 45 novih priča.

Knjiga je namenjena  deci uzrasta od sedam do devet godina.

Odlomak iz dela

           Danas je bilo zabavano u školi. Pošto smo bili vrlo poslušni skoro cele nedelje, učiteljica nam je dala plastelin da modeliramo, svakom pomalo, i rekla da napravimo malog zeca sa velikim ušima.

        Moj zec je bio najbolji u razredu, tako je rekla učiteljica. Anjanu se to nije dopalo i rekao je da to nije tačno, da je njegov zec lep isto koliko i moj, da sam ga ja kopirao. Ali, naravno, to nije bilo tako. Što se tiče Anjana, zato što je najbolji đak u razredu i učiteljičin miljenik, on ne voli kada se nekome drugome dive umesto njemu; i dok je on plakao, učiteljica je kaznila one koji su se gađali plastelinom umesto da prave zečeve.

       Alsest se nije gađao, ali nije hteo da pravi zeca; on je zagrizao polastelin i nije mu se baš svideo, a učiteljica je rekla da je ovo poslednji put da je pokušala da nam učini zadovoljstvo. Bilo je stvarno vrlo zabavno u razredu.

 

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.