Kad priča priču priča
ključne reči:
, ,
Kad priča priču priča
izdavač: , Beograd, 2016.
broj strana: 72

Zbirka priča „Kad priča priču priča” Vesne Vidojević Gajović sastavljena je od dvadeset i šest istinski zanimljivih i potpuno neobičnih priča, namenjenih pre svega deci.  Glavni likovi su u stvari same priče. Tako će čitaoci biti u prilici da se upoznaju najpre sa vodenom pričom, a potom sa drvenom pričom, smrznutom pričom, ružnom, tajanstvenom, slomljenom, baksuznom, strašnom, zagonetnom, rasejanom, hvalisavom, halapljivom, cvetnom i drugim pričama. Sve ove priče pune su neočekivanih obrta i zanimljivih raspleta, zabavne su, luckaste, a istovremeno odišu posebnom toplinom. Neke priče  čitaoce će dobro nasmejati, neke začuditi ili iznenaditi, ali, svaka priča prosto uvlači u svoj poseban svet i kada se završi čitanje nije lako reći u kojoj priči je bilo najbolje. Pojedine priče pozivaju na akciju, traže od čitaoca ne samo čitalački, već i drugačiji angažman, na primer da se dovrši priča, smisli zanimljiv kraj, dopune, izmene ili preprave pojedini delovi, pronađu izgubljena slova i slogovi ili raspetljaju zapetljane rečenice. Ova knjiga tera na čitanje, ali i na igranje. Zaronite u priče, videćete, biće baš zabavno!

 

Odlomak iz dela

Smrznuta priča

Šta je sa ovom pričom? Hladno joj je i zimi i leti. Zimi još nekako, ali leti! Kako nekome leti može da bude hladno? Može ako je pravi smrzotije. A, takva je ova priča. Trese se, cvokoće. Kažu joj: Obuci se toplo, natrontaj se! Ona oblači potkošulju, košulju, džemper, prsluk, šal, rukavice, kapu, bundu…Ogrne se ćebetom. Ništa ne pomaže i dalje cvokoće i pocupkuje u mestu ne bi li se bar malo ugrejala. Kažu joj: Lezi u krevet, pokrij se jorganom do nosa. Uzmi termofor, stavi zagrejane crepove na noge. Napij se toplog čaja, posrči vrelu supu. Sve je probala, ali ništa ne pomaže…

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.