Ispovest izmišljenog prijatelja: memoari
Ispovest izmišljenog prijatelja: memoari
izdavač: Vulkan, Beograd, 2016.
broj strana: 158
naslov originala:
Confessions of an Imaginary Friend
prevodilac: Aleksandra Golubović

Osmogodišnjeg Žaka Papijea, glavnog junaka romana „Ispovest izmišljenog prijatelja: memoari“ muči mnogo toga: niko ga ne voli (osim majke, oca i sestre bliznakinje), pas neprestano reži na njega, nastavnici ga ne prozivaju na času, deca iz škole nikada ne biraju u fudbalski tim, a vozač školskog autobusa zatvara mu vrata tik ispred nosa, kao da je nevidljiv! Čak i roditelji ponekad zaborave da mu požele laku noć… Ali ono što ga najviše muči jeste saznanje da njegova sestra bliznakinja, koja ga bezuslovno voli i koja je ujedno i njegov najbolji i najiskreniji drug, ima izmišljenog prijatelja kojeg mu nikada nije pomenula! Duboko uznemiren tom spoznajom, Žak odlučuje da i sam nabavi izmišljenog prijatelja. A onda jednog dana u parku upoznaje neobičnu devojčicu obučenu u kaubojsku odeću koja mu otkriva bolnu istinu. Doživevši, kako sam kaže, egzistencijalnu krizu, Žak kreće u dirljivu pustolovinu da otkrije ko je on zapravo i gde zaista pripada.

Ovaj duhoviti i nežan filozofski roman namenjen je deci uzrasta od 9 do 12 godina, ali u njemu će zasigurno uživati i čitaoci ostalih uzrasta. Originalna, višeslojna priča, sjajne  metafore, neobičan, neočekivan obrt i upečatljivi opisi (Moris je bio star. Star kao da su mu sećanja bila crnobela), osvojiće srca i maštu svakog deteta i naučiće ga važnim lekcijama o životu, ljubavi i prijateljstvu.

Mišel Kuevas rođena je 1982. godine u Masačusetsu. Napisala je nekoliko romana i slikovnica za decu, a „Ispovest izmišljenog prijatelja: memoari“ je njen prvi roman preveden na srpski jezik. Kako kaže za sebe, piše prvenstveno o ljudima (i životinjama, senkama i neobičnim bićima) koji se osećaju usamljeno i žude da uspostave blizak odnos sa drugima.

Odlomak iz dela

Zidovi domaćinstva Papijeovih bili su tanki poput papira, pa sam zahvaljujući tome i načuo razgovor koji je promenio moj život.

„Misliš li“, čuo sam majku kako govori, „da neko može imati previše mašte?“

„Možda“, odgovorio je moj otac. „Možda smo pogrešili što smo je odgajali među tolikim marionetama. Možda su je zbunile tolike buljave oči i usta koja se pomeraju“.

Čuo sam kako majka uzdiše. „Nije trebalo toliko dugo da joj udovoljavamo. Kreveti na sprat su jedno, ali postavljanje dodatnog tanjira za stolom? Dodatna četkica za zube? Pretpostavljam da sam jednostavno mislila da će Fler vremenom sama prerasti potrebu za izmišljenim prijateljem.“

Bio sam šokiran.

Bio sam zapanjen.

Bio sam zabezeknut.

Moja sestra, moj drugar, imala je izmišljenog prijatelja kojeg mi nikada nije pomenula.

 

 

 

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.