Džukac Kucov
ključne reči:
, , ,
Džukac Kucov
izdavač: Odiseja, Beograd, 2014.
broj strana: 187
naslov originala:
Cabot-Caboche
prevodilac: Ana A. Jovanović

Brilijantni francuski pisac Danijel Penak, poznat pre svega po svojim neobičnim, britkim, crnohumornim romanima za odrasle, književnu karijeru otpočeo je najpre knjigama za decu, podarivši im dirljivi roman „Džukac Kucov“. Kako naziv romana sugeriše, glavni junak ove pripovesti je pas lutalica Kucov. Mladi čitaoci zasigurno će se sroditi sa ovim neodoljivim krznenim junakom i kroz priču o njemu, na deci prihvatljiv i blizak način, spoznati mnoge važne životne lekcije i mudrosti.

 

Penak život promatra očima psa koji proživljava pravi „pasji život“ iskusivši  život na deponiji, susrete sa šinterima, smrt dragog prijatelja, život na ulici, život u porodici, odbacivanje i ljudsku surovost, ali ujedno spoznavši i istinsko prijateljstvo, ljubav i prihvatanje. Sva ta iskustva, (pre)često bolna i neprijatna, učinila su ga jakim, mudrim, istrajnim, požrtvovanim i plemenitim psom za kojeg navijamo od prve strane romana i doživljavamo pravu katarzu u poslednjem poglavlju optimističnog naziva Živela budućnost! u kojem nas pisac ospokojava skicirajući nam lepu i vedru budućnost koja očekuje Kucova.

 

Roman je namenjen deci od osam do dvanaest godina.

 

Danijel Penak (1944) pravi uspeh doživeo je serijalom knjiga Saga o Malosenovima. Godine 2007. osvojio je jednu od najuglednijih francuskih književnih nagrada – nagradu „Renodo“.

 

Odlomak iz dela

Kao svi pseći snovi, tako i oni koje sneva Kucov, oživljavaju najlepše trenutke njegovog života. Najlepše trenutke, ali i one druge. Čitav njegov život, zapravo. Ali bez reda. Recimo, u njima ponovo vidi sebe kako trči za galebovima na obali mora, u Nici.

… Kucov, i te kako dobro, zna da nikada neće uloviti galeba. I galebovi su znali da im od njega ne preti nikakva opasnost. A ipak Kucov je i dalje jurio za njima, po talasićima koji su zapljuskivali obalu; a galebovi su i dalje uzletali, tik pred njegovom njuškom, uz oštar pisak. Kapljice pene bi tada zaiskrile na suncu, a bela krila zaparala nebesko plavetnilo. Bila je to čista lepota. Bila je to igra. Kucov se toj igri prepuštao svaki put kad bi mu seukazala prilika jer mu život, pre toga, nije bio baš veseo i bezbrižan.

 

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.