Da li svinje imaju krila
ključne reči:
,
Da li svinje imaju krila
izdavač: Zmajeve dečje igre, Novi Sad, 2017.
broj strana: 172

Da li svinje imaju krila je izbor iz anglofone poezije za decu i mlade koji je načinio i sa engleskog preveo i prepevao Peđa Trajković, naš znamenitistvaralac za decu.

 

Ova svojevrsna antologija, sa uporedo štampanim prevodom i originalom, sadrži osamdeset osam pesama pedeset troje izabranih pesnika pripadnika različitih nacija koji su u toku dva prethodna veka stvarali poeziju za decu na engleskom jeziku.

 

Među njima su poznata imena iz sveta dečje književnosti poput Edvarda Lira, Luisa Kerola,  Spajka Miligana, Roalda Dala, Ogdana Neša ili iz sveta književnosti za odrasle, kao što su A. K. Dojl, R. Kipling, DŽ. B. Šo, R. L. Stivenson, T. S. Eliot, ali i mnogi koji su manje poznati našoj čitalačkoj javnosti.

 

Sva ta vremenska i prostorna razuđenost donosi mnoštvo stilova i motiva a ono što im je zajedničko jeste vedrina i humor. Sledeći duh i poetiku prevođenja Dragoslava Andrića i oslanjajući se na svoje dokazano pesničko umeće, autor prihvata pesničku igru izvornih stvaralaca transkribujući ih ne samo sa lingvističkog stanovišta već i istinskog razumevanja ambijenta nonsensa i kalambura. Istovremeno, on pesmama nastalim u različitim epohama pridodaje leksiku i semantiku savremenog života dajući im svežinu i aktuelnost.

 

Zahvaljujući ovoj antologiji, u prilici smo da otkrijemo, u svoj svojoj lepoti, svet koji odavno postoji, a od nas je bio zaklonjen neprozirnom jezičkom barijerom.

Odlomak iz dela

Odlomak iz pesme Džabervok Luisa Kerola

 

„Umračio se mraćani mrak

U štroku, glib i prah,

Pred okom prst, al‘ ćorak ždrak,

Samo se šunja strah!

 

Džabervok stiže, zloptičast stvor,

Gmazno šišteći s neba –

Oštrozubljen je, sinak moj,

Ponjup-njup će te bez leba!“

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.