Avram, Bogdan, vodu gaze
Avram, Bogdan, vodu gaze
izdavač: Službeni glasnik, Beograd, 2017.
broj strana: 170

Vladislava Vojnović zna da bi samo učenje slova za decu bilo isuviše nezanimljivo i neinventivno, tako da radnju celog romana smešta u avanturistički žanr, smišljajući uzbudljiv zaplet kroz koji će provesti svoju junakinju. Istovremeno, svi akteri ove uzbudljive priče su precizno izvajani likovi, potpuno osobenih karaktera, oslikanih živim bojama i diferenciranih različitim stilsko – jezičkim svojstvima prepoznatljivim u vrcavim dijalozima. Sama devojčica je izuzetno živog duha i bistre glave, samosvojna i veoma originalna, poput neke savremene Pipi duge čarape, ona bi mogla biti deci mogla biti sjajan uzor i primer kako se dete može vaspitavati kao radoznala, živahna, plemenita i slobodna osoba od najranijeg doba. Kao i u svakom dobrom romanu, i ovde će glavna junakinja odrastati zajedno sa čitaocima, kao u kakvom bildungsromanu, na kraju će mnogo toga biti naučeno, pre svega neke životne mudrosti, a uz to će neprimetno biti savladana i sva slova azbuke. Roman je namenjen porodičnom čitanju tako da se ni jedno godište neće osetiti kao da ne pripada romanu.

 

Današnjoj deci sasvim neobičan naslov, „Avram, Bogdan, vodu gaze“, preuzet je iz starinskih bukvara kada su deca učila azbuku tako što su svakom slovu bile pridodate poznate reči ili imena. Naslov ukazuje na sam početak azbuke – ABVG… i provocira decu na čitanje i dalje otkrivanje šta se krije iza svakog slova. Roman medjutim, ne samo da je zamišljen u formi bukvara, već on zaista i jeste svojevrsan bukvar, jer će glavna junakinja, Melanija, devojčica predškolskog uzrasta, od početka do kraja romana, kroz 30 poglavlja naučiti svih 30 slova.

 

Vladislava Vojnović je za ovaj, njen drugi po redu dečji roman, „Avram, Bogdan, vodu gaze“, dobila nagradu Zmajevih dečjih igara, „Rade Obrenović“ i nagradu „Politikinog zabavnika.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.