Vlada Arsić: 14:14
Vlada Arsić: 14:14
izdavač: Centar "Dorotej", Beograd, 2021.
broj strana: 319

Vlada Arsić (1967) novinar, pisac i istraživač, autor je desetak književnih dela, romana i zbirki priča („Lopatanje đavola“, „Izgubljene u magli“, „Armagedon“, „Brodolom“, „Kad zvona zaneme“, „Noć arhangela“, „Neviđena Srbija“, „Priče uz ognjište“, „Osinje gnezdo“, „14:14“). Živi i stvara u Beogradu.

U delima se bavio pošastima koje prete mladima u našoj zemlji (pedofilija, narkomanija, sekte, trgovina ljudima, internet-predatori), kao i romansiranom istorijom Srbije.

Najnoviji Arsićev roman – „14:14“ – iz štampe je izašao pre nekoliko meseci. Tema romana jeste stradanje naroda u smederevskoj tvrđavi 6. juna 1941. godine, događaj koji je najčešće u udžbenicima istorije prećutkivan. Ko je odgovoran za eksploziju u skladištu municije gde je život izgubilo oko 2500 civila, među kojima Nedićevi sin, trudna snaha i unuk – Nemci, Englezi ili sovjetski operativac, Mustafa Golubić i zašto je broj žrtava vremenom smanjivan, a nemili događaj potpuno zaboravljen – pitanja su koja je Arsić pokrenuo ovim delom.

Odlomak iz dela

Odlomak iz knjige:

„U kutiji je bila i poveća uvijena knjiga, verovatno nekakva monografija, koju je odložio na rub naslona. Šmoklja mu je i za života često darivao knjige, isprva one sa revolucionarnim štivom, a kasnije, kako je život odmicao, sve češće i one sa filozofskim ili religijskim temama. Srećom, nije imao običaj da ga propituje, pa ih je mahom odlagao nepročitane u svoju kućnu, ne previše obimnu biblioteku. Međutim, pažnju mu je privukla mala plastična kutija za nakit. ,Šta li je ovo?’, iznenadio se i polako otvorio. U njoj je zaista bio ženski prsten, tanka srebrna alka s masivnim cvetom od svetlozelenog kamena, omeđenog filigranskom čipkom. Gotovo je poskočio i prišao prozoru. I dalje ga je razrogačenim očima zagledao sa svih strana dok su mu krupne graške znoja rosile čelo.

– Ne… Nije moguće… – tiho je promucao. – Pa ovo, ovo…

Osetio je strahovit bol u grudima. S mukom se oteturao do zvonca kojim je pozivano dežurno osoblje. Ne dočekavši da iko stigne, uveliko je ronio gustom, prljavom baruštinom boje mastila.“

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.