Venac za oca
Venac za oca
izdavač: Srpska književna zadruga, Beograd, 2018.
broj strana: 118

Zbirkom priča Venac za oca Vesna Kapor nastavlja tematsko-motivska i poetska istraživanja započeta u svojim prethodnim knjigama. Prepoznatljiva lirska proza, na tragu Crnjanskog, posvećena temama zavičajnosti, seoba, nedavne istorijske prošlosti Srba (koja je zapravo samo ponavljanje nenaučenih lekcija), odnosima među bližnjima, ali i priči i pričanju, te snazi reči – čitaoca ne ostavlja ravnodušnim.

Ne bežeći od emocija ali i čuvajući se puke sentimentalnosti, Kaporova uspeva da u svom stvaralaštvu postavi važna egzistencijalna pitanja: smrti, seoba, rata, egzila, ljubavi/preljube, gubitka.

Junaci ovih priča su svuda raseljeni, nigde uglobljeni, rastrzani i podvojeni: „U gradu ništa nije celo. Ni čovek. Ni vetar” („Gospodine moj…”). Izmešteni, najčešće pritiskom ratnih vihora, iz svoje zavičajnosti, oni postaju nekako krnji i nepotpuni, u stalnoj potrazi za onim što će nadomestiti nenadomestive gubitke. Najčešće svesni da ih određuje upravo ono što više ne poseduju, zarobljeni u vremenu koje prezire svaku osećajnost, likovi iz priča Vesne Kapor svedoče da Svet truli kao mrcina u baruštinama, da se raspada, muklo i nemo. Po pravilu usamljeni u svojoj drugačijosti, nepripadajući, oni ipak puštaju svoj glas pobunjenika kritikujući vladajuće ideje globalističkog, kao i onog pređašnjeg, našem nacionalnom biću jednako nenaklonjenog, komunističkog sveta.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.