V.
izdavač: Čarobna knjiga, Beograd, 2010.
broj strana: 504
naslov originala:
V.
prevodilac: Nina Ivanović Muždeka

Dugo je kod nas bila prevedena samo jedna Pinčonova knjiga Objava broja 49. u prevod Davida Albaharija. Nekada se to pravda težinom prevoda, a nekada izdavačkim okolnistima. Međutim, Čarobna knjiga 2010. godine objavljuje prvi sledeći prevod,  roman V. Na početku knjige prevoditeljica­ obaveštava čitaoca sa kakvim se teškoćama susretala prilikom pre vođenja knjige.

 

Tomas Pinčon je rođen 1937. godine u Glen Koivu, u državi­ Njujork. U mladosti je studirao fiziku i služio u mornarici. Kada je 1963. objavio prvi roman, kratkog naziva V, posvetio se književnosti. Ubrzo nakon toga, potpuno se povukao iz javnosti. Njegova sledeća dva romana, Objava broja 49 i Duga gravitacije, učinili su ga jednim od najcenjenijih savremenih pisaca.

 

Ako je istorija moguća ona se dešava na celoj Zemljinoj kugli. U Njujorku, Veneciji, u Egiptu. Mešaju se vremena, radnje i događaji. Postmoderna istorija u Pinčonovom romanu ne pruža odgovore već postaje romaneskno tkivo. Iako je ovaj roman objavljen sa zakašnjenjem, čitaoci su obogaćeni jednim još uvek novim doživljavanjem istorije.

 
Republika Srbija
Ministarstvo kulture i informisanja
Izradu portala "Šta da čitam" podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.