U zoni
ključne reči:
,
U zoni
izdavač: Fabrika knjiga, Beograd, 2016.
broj strana: 133

Lamija Begagić (Zenica, 1980) diplomirala je južnoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autorka je dve zbirke kratkih priča: Godišnjica mature (Sarajevo – Beograd, 2005) i Jednosmjerno (Beograd, 2010), te priručnika Furam feminizam namenjenog devojčicama u osnovnim školama.

Roman prati život jedne 35-ogodišnje devojke, bivše aktivne sportiskinje koja zbog povrede kolena napušta svoju sportsku karijeru i vraća se u rodni grad. Ona pokušava da se tokom nekoliko letnjih meseci suoči sa vlastitim traumama koje ima iz detinjstva, da pozicionira sebe i svoju trenutnu vezu sa devojkom i da razmisli o tome šta želi u životu dalje da radi. Suočava se sa onim kroz šta je prolazila, šta je bila, ali isto tako ulazi u mrežu ženskih odnosa baziranih na beskrajnoj ljubavi i solidarnosti.

Roman „U zoni“ nastao iz kratke priče koju je Lamija Begagić ranije napisala i u kojoj su joj se otvorile mnoge teme koje je kasnije razradila u ovom romanu. Kroz mrežu ženskih odnosa, od porodičnih, prijateljskih do ličnih emocija baziranih na solidarnosti, uzajamnom pomaganju i poverenju, autorka nam šalje poruku da ljubav jeste prostor za ovakve odnose, te da ne treba da ustuknemo od nje kada nam dolazi i u društveno neprihvatljivim formama.

 

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

One trenutke kad se pomjeriš polako ka zidu, pališ lampu i uzimaš knjigu. One trenutke kad, taman nađeš stranicu na kojoj si stala, a ona kaže: Znaš, Al, razmišljala sam. One trenutke kad ti kažeš: Znam, Iv, i ja, ponekad, razmišljam, pa se iznenadivši sebe same, nasmijete obje, iskreno, mada znate šta slijedi mada znate da je taj djelić sekunde u kojem ste simultano osjetile tu sitnu srećicu, da je to tek tren i da će proći.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.