„Srebrna magla pada“
„Srebrna magla pada“
izdavač: Partizanska knjiga, Kikinda, 2017.
broj strana: 258

Treći po redu roman Srđana Srdića, jednog od najinovativnijih pisaca naše savremene književnosti, govori o neodrživosti prisnog i intimnog kontakta, o nemogućnosti prave komunikacije. Roman čine dve paralelne priče, ispričane iz ugla pisca u autoizolaciji i Sonje, novinarke propalog časopisa. Njihovi unutrašnji monolozi se smenjuju i ukrštaju i tako, uz sporadične, uzajamno izazivajuće razgovore putem Skajpa, svedoče o ljudskoj usamljenosti. U ovoj knjizi usamljenost određuje junake bez obzira na životnu situaciju i to da li zaista žive sami ili se tako osećaju unutar društva i sveta. Dvema pričama odgovara i dvostruka paginacija, pri čemu je samo jedna celovita, dok je druga priča data u vidu istrgnutih delova. Iako na prvi pogled ne izgleda tako, ovaj roman je pre svega o ljubavi, ali i o porodici i porodičnim odnosima. U centru motivacionog niza je dirljiva priča o roditeljskoj ljubavi sa nesrećnim završetkom.

Ovo je roman o ljudima koji ne spavaju, ne sanjaju. O usamljenosti, čežnji da se stvari poprave, promene, da bude drugačije. O deci i odnosima dece i roditelja. O strahovima i krivici. O muzici koja postaje jezik i obrnuto. Roman zahteva pažljivog i upornog čitaoca, ali kada se savlada njegova nesvakidašnja „arhitektura“, priznaju bolne istine, čitaocu ostaje odličan tekst koji mami da se pročita iznova.

Srđan Srdić je autor tri romana (Mrtvo polje, Satori i Srebrna magla pada), dve knjige priča (Espirando, Sagorevanja) i knjige eseja (Zapisi iz čitanja). Dobitnik je književnih priznanja Laza Lazarević, Biljana Jovanović, Edo Budiša, kao i stipendije iz Fonda Borislav Pekić.

 

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

Mislimo u vremenu, ne čujemo kako drugi to rade. Glas ima trajanje. Reč. Razgovor. Priča. Ovako sam uverio sebe: ako oni govore, rade to u vremenu. Na dobrom sam putu. Otarasiću se privida i vreme će otkaskati svojim tokom, okanuće se mene i mojih obroka. Tad mi je sinulo: Šta ako sve usporim? Ako sve odložim — eto novog privida. Jedan zalogaj, jedan glas, jedna misao. Bilo je nasušno da rastegnem retke radnje dok čekam da vidim šta može da se dogodi s vremenom ako sam ja kontrolor njegovog proticanja. Ako je vreme moje, da li sam ja Bog?

Zovem se Sonja. Imam jednu priču. Pričam. Trebalo bi završiti to. Svako buđenje gubitak. Manje nas ostane. Ne bi trebalo spavati. Pričam o svom nespavanju, nesanjanju.

Kako se nisam budila jer nisam imala iz čega, odakle

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.