Pisma
ključne reči:
,
Pisma
izdavač: Lom, Beograd, 2013.
broj strana: 151
naslov originala:
Correspodance
prevodilac: Milan Predić

Teško mireći suprotne težnje – emocionalnost (“duša se meri po veličini svoje žudnje”), kritički duh i strast prema istini, Flober (1821-1880) je istovremeno liričar i satirik, koji je uspeo da napiše jedan od najvrednijih opusa u svetskoj književnosti.

Posle 150 godina od pojave njegovih čuvenih romana, Madam Bovari,  Salambo  i Sentimentalno vaspitanje, Gistav Flober se ubraja u klasike svetske književnosti poput njegovih omiljenih pisaca Šekspira i Servantesa.

Poznat je i po obimnoj prepisci, koja sadrži više od 3000 pisama, objavljenih u 13 tomova, koja  predstavljaju svojevrstan „roman o Floberu“. Knjiga Pisma, sadrži izbor pisama iz mladosti, pisma s putovanja koja su poput putopisa i pisma posle pojave romana Madam Bovari. Većina pisama u ovoj knjizi upućena je Lujzi Kole, koja je bila Floberova dugogodišnja ljubav.  Ona su ispovest  njegove duše. Tu su i pisma upućena  Bodleru, književnici  Žorž Sand, književnom kritičaru Ipolitu Tenu…

 

Pisma su i svedočanstvo njegovog prezira prema buržoaskoj klasi, kojoj je i sam pripadao. Ona sadrže misli o ljubavi, iskrenosti, ljudskoj slabosti, iskušenjima, mržnji, prijateljstvu i predstavljaju sažeto životno iskustvo, koje čuva svoju aktuelnost i u današnjem, savremenom trenutku. Floberova pisma su i dragocen izvor za proučavaoce književnosti, jer nam otkrivaju kako su nastala pojedina njegova dela.

Odlomak iz dela

Ono što mi izgleda divno, što bih hteo da napišem, to je neka knjiga ni o čemu, knjiga bez veze sa spoljnim, koja bi se držala sama od sebe unutarnjom snagom svoga stila, kao što zemlja lebdi a ništa je ne podupire.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.