Odvratna sreća
Odvratna sreća
izdavač: Agora, Beograd, 2016.
broj strana: 143
naslov originala:
Una felicidad repulsiva
prevodilac: Branko Anđić

Privlačnost ove knjige priča leži u tajni koju želi da odgonetne svaki čitalac: Kako jednom priznatom matematičaru, kakav je Argentinac Martinez, polazi za rukom da majstorski ubedljivo prevede neke univerzalne teme u zanimljive i napete sadržaje? Možda se u tome ogleda i veličina matematike, da apstraktno učini ljudski prihvatljivim ali umešnost ovog takođe priznatog pisca svakako leži i u tome da lako i u stilu „pričam ti priču“ oblikuje svoje priče jasnim i preciznim jezikom.

 

Bilo da opisuje pohotnu bolničarku koja u blizini starosti i smrti ojačava svoj eros, ili uvenulu barsku damu, čangrizavu babu ili uspaljenog profesora koji ne može da se obuzda, pisac to radi na prvi pogled staloženo i mirno, postupkom tradicionalnog majstora koji veruje u moć priče ali se ispod vidljivog sloja nazire  ono što nas uznemirava: horor, apsurd i ludilo. Svakodnevnica nije samo ono što se vidi i što nam logika zapoveda već i ono što izmiče našem iskustvu i što se možda krije u prostorima iracionalnog koju su nam veoma blizu.

 

Često se u svojim pričama sa izazivajućim naslovima ( Ono što svaka devojčica mora da vidi, Božji slivnik, Portret jednog odgajivača ribica…) sa prefinjenim humorom pisac podsmeva našoj veri u razum i logiku praveći neverovatne kalambure u „uređenom“ svetu koji odbija da veruje u nemoguće.

 

Banalna svakodnevica, poručuje ova knjiga brilijantnih i uzbudljivih priča, sadrži onu višeslojnost koju ne primećujemo, u njoj ima mnogo više neverovatnih, suludih događaja nego što zaista mislimo da postoje.

Autor preporuke:
književnica
Odlomak iz dela

Jedne subote, u šetnji ulicom Korijentes u potrazi za ženom mog života, ili za bilo kakvom ženom, skrenuo sam u Puejredon za jednom crnkom koja je baš lepo nabadala štiklama i mešala. Prišao sam joj na Trgu Onse i ispostavilo se da garava naplaćuje. Kad mi je rekla tri tarife, sabrao sam u glavi ono što sam imao u džepovima, mada sam znao da je uzaludno. A šta može za dvadeset pet? upitao sam je. Kupi šećerlemu, posavetovala me je i prešla Ulicu Rivadavija još jače mrdajući dupetom, kako to rade žene koje znaju da ih neko posmatra.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.