Nove male priče
Nove male priče
broj strana: 73

Majstor kratke priče David Albahari nas je obradovao još jednom zbirkom kratkih priča. Prva zbirka sažetih priča Obične priče (1988), druga, Neobične priče(1999), Male priče (2013) i četvrta Nove male priče izdata 2016. godine.

 

Ova zbirka sadrži trideset kratkih priča. Svaka od njih je sažeta, jezgrovita i ostavlja ukus gorčine. Pisac je sve vreme zagledan u sebe i navodi čitaoca da pogleda u sebe, svoje postupke u detinjstvu, mladosti, u svakodnevnom životu.

 

Albahari je vrhunski umetnik koji sa malo reči uspeva da oslika i oživi u svesti čitaoca najudaljenije predele sveta, i da sa malo reči opiše kraljeve i prosjake. Ove sažete i jezgrovite priče počinju kao bajke iz našeg detinjstva, dok vas u svedećoj rečenici vraćaju u surovu krimi priču modernog doba.Čitalac se zapita gde smo kao pojedinci ili društvo u celini pogrešili.

Odlomak iz dela

Posle pljuska dvorište je puno glista. Dečaci ih hvataju pomoću štapa i potom ih bacaju na devojčice. Devojčice vrište od straha, ali svi znaju da se one pretvaraju i da se uopšte ne plaše tih tromih stvorenja. Kasnije, kada se zemlja i trava prosuše, neke devojčice čak će zažaliti što ih više nema. (str. 69)

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.