Kralj Milutin: biografija svetog srpskog kralja
Kralj Milutin: biografija svetog srpskog kralja
izdavač: Laguna, Beograd, 2017.
broj strana: 358

Luka Mičeta, novinar i publicista, autor je knjige Kralj Milutin: biografija svetog srpskog kralja. Osim ove, autor je i sledećih biografija o srpskim srednjovekovnim vladarima: Povratak kralja: sudbina Karađorđevića u egzilu; Stefan Nemanja: nastanak evropske Srbije; Stefan Dečanski: biografija najnesrećnijeg srpskog kralja; Stefan Prvovenčani: biografija prvog srpskog kralja; Despot Stefan Lazarević: biografija prvog Beograđanina; Dušan Silni: biografija prvog srpskog cara.

 

Biografija donosi istorijska saznanja o srpskom kralju Stefanu Urošu II Milutinu – Nemanjiću koji je najduže vladao Srbijom. Oslanjajući se na istorijske izvore domaćih i stranih istoričara, autor biografije govori o dolasku kralja Milutina na presto, njegovom odnosu sa drugim zemljama, mnogobrojnim brakovima, ratovanju, ktitorstvu i drugom.

 

Kralj Milutin je bio sposoban vladar i ambiciozno je vladao skoro četiri decenije (1282-1321). Ratovao je protiv najvećih moćnika tog vremena. Sa njim počinje doba srpskih osvajanja vizantijskih oblasti „čiji će vrhunac biti stvaranje srpskog carstva pod vladavinom njegovog unuka, prvog srpskog cara Dušana“. 

 

Vladavina kralja Milutina predstavlja jedan od najznačanijih perioda srpske i balkanske srednjovekovne istorije, period bogatog umetničkog stvaranja i razvoja stare srpske književnosti.

 

 

Odlomak iz dela

U svom graditeljskom poduzeću Milutin je posebnu pažnju posvećivao episkopskim centrima srpske crkve. Obnovio je Žiču, podigao je Bogorodicu Ljevišku, sedište prizrenske eparhije, potom Gračanicu, u kojoj je bilo sedište lipljanske eparhije, te Crkvu Bogorodice Trojeručice gde je stolovao skopski episkop. Episkopski centri imali su značajnu ulogu u organizaciji i učvršćivanju crkve. Pod jurisdikcijom srpskog arhiepiskopa bili su i episkopi iz Srema, Braničeva i Mačve, odnosno Dragutinovih teritorija, kao i zemalja gde je gospodarila kraljica majka Jelena.

Posle Stefana Nemanje i Svetog Save najveći ktitor manastira Hilandara bio je kralj Milutin. Iako je izgradio i bogato darivao mnoge crkve i manastire od Jerusalima do Carigrada, „ipak, najveće blago je izdvojio za Hilandar“. Milutin je prvo izgradio glavnu crkvu Hilandara ili manastirski katolikon, kako se smatra 1293. godine.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.