Još malo pa nestalo
Još malo pa nestalo
izdavač: Odiseja, Beograd, 2016.
broj strana: 220
naslov originala:
Last Chance To See
prevodilac: Jovana Kuzmanović

Daglasa Adamsa znamo kao pisca naučnofantastičnog romana Autostoperski vodič kroz galaksiju. Tu nas je proveo kroz izmaštan  svet. A u ovoj knjizi vodi nas kroz svet retkih i ugroženih vrsta na zemlji, svet koji preti da postane sećanje, a za naše naslednike i svet koji se graniči sa maštom. Uz dragocene komentare Marka Karvardina –borca za prava životinja, putujemo  kroz svet ugroženih vrsta uz dozu humora i gorke ironije. I dovodi nas do pitanja : “Zašto smo uopšte mi, ljudi, na ovoj planeti? Sve smo pokvarili.” Sebično smo se okrenuli samo našim potrebama i interesima i stavili sebe ispred svih na štetu same majke Zemlje i njenih bića. Blagosloveni smo obiljem i raznolikošću vrsta i šarenilom ove bašte u dalekom kutku svemira i toj lepoti pretnja smo mi-ljudi, najveći predatori na Zemlji. Vrsta kojoj je dat razum, osećanja, sposobnost logičnog mišljenja da bi čuvali i štitili naš dom, a mi smo razvili egoizam i agresiju i spremni smo sve da uništimo zarad sebičnih ciljeva. Gde god se čovek pojavio biljna ili životinjska vrsta je došla u problem. Pa smo tako mi-veliki majmuni proterali malog lemura iz njegovih šuma, zapretili ptičjem raju na Madagaskaru, smanjili populaciju belih nosoroga sa 1000 na 13 jedinki za pet godina. A hvalimo se slobodom i razumom. A u stvari su životinje slobodne , jer životinjama ne treba pasoš da posete rođake u susednim državama. Ljudi su slobodu sputali birokratijom. Pa i nije veliko čudo da je pisac proveo prijatno vreme sa gorilama, a neprijatno sa ljudima. Životinje se vode instiktom. U njihovom svetu nema zlobe- samo nagon za opstankom, ali je činjenica da preživljavaju one vrste koje nauče da se bore da se plaše, brane i napadaju. Naše oči su prekrivene prašinom civilizacije, njenim  često varljivim  darovima i našu iskonsku dušu prekrila je tama. Zaboravljamo jedini zakon -čuvati život i omogućiti njegovo produženje. Pisci su dali i pregled ugroženih vrsta i za mnoge od njih  ne znamo stanje populacije.

Odlomak iz dela

Sjajna stvar u vezi s činjenicom da smo jedina vrsta koja ume da razlikuje dobro i zlo jeste to što možemo usput da izmišljamo pravila za sebe.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.